Studenten aan het woord: Marlieke

op

Alweer drie maanden woon ik op Curaçao en ik kan je vertellen het bevalt super goed!
Uiteraard was het even wennen in het begin maar dat wennen ging vrij snel. Ik hoorde van de meeste mensen hier dat je Curaçao geweldig vindt of helemaal niks. Gelukkig behoor ik tot de eerste groep. Ondanks dat ze hier Nederlands spreken en je Nederlandse producten in de supermarkt kan kopen vind ik Curaçao niet te vergelijken met Nederland. In deze blog zal ik je uitleggen waarom.

Levensritme
In Nederland vloog ik letterlijk van hot naar her. Mijn avonden en weekenden zaten standaard vol gepland met (leuke) verplichtingen. Ik leefde echt volgens mijn agenda en strakke planningen. Hier in Curaçao gebruik ik mijn agenda bijna niet. Mijn werkdagen staan vast maar ik ga leuke dingen doen wanneer ik daar zin in heb. Afspreken doen we hier bijna altijd lastminute. Alles gaat hier ‘poko poko’, rustig aan. De eerste dagen was ik hierdoor erg ontregeld maar inmiddels ben ik helemaal ingeburgerd en leef ik meer van dag tot dag. Een ander groot voordeel, waar ik het meest blij mee ben, is dat de weekenden hier echt aanvoelen als vakantie. Elke weekend naar het strand is geen straf ☺

Contacten
Het viel mij op hoe snel je hier op het eiland contacten legt met nieuwe mensen. Op de Facebookgroep ‘Girls Connected Curaçao’ had ik een berichtje geplaats dat ik nieuw op het eiland was en dat ik werk zocht. En je gelooft het misschien niet maar op dag twee had ik een lunchafspraak met twee hele leuke meiden en een sollicitatiegesprek! Maar wat ik hier ook merk is dat je hier makkelijker aansluit bij een groep.

Supermarkt
Waar ik wel aan moest wennen is de inpak service bij verschillende supermarkten hier. In vele grote supermarkten staan er mensen klaar bij de kassa om je boodschappen in te pakken en naar de auto te brengen. Jouw fooi is hierbij hun salaris. In het begin vond ik het nogal bezwaarlijk. Kleine boodschappen pak ik meestal wel zelf in maar als ik in mijn eentje de weekboodschappen ga doen is het toch wel handig een paar extra handjes. Waar ik niet aan hoefde te wennen waren de vele bekende producten die ze ook in Nederland hebben ☺

Autorijden
De regels op de weg zijn hier erg beperkt. Richting aangeven doet men hier bijna niet, de snelheid wordt aangepast aan de drukte en rechts heeft hier geen voorrang. Dat laatste was vooral erg wennen. Maar wat ik niet prettig vind is dat mensen soms met (te veel) alcohol op achter het stuur kruipen. Hier wordt daar een stuk minder op gecontroleerd. Ik merk dat ik soms nog raar aangekeken wordt als ik zeg dat ik geen biertje hoef omdat ik de bob ben, maar daar trek ik mij niks van aan. Bob is top! Don't drink and drive! :)

Wil jij meer ervaringen lezen van studenten, lees dan nu Max zijn avontuur.

marlieke-bo-curacao

marlieke-bo-curacao1