Waar kan je tegenaan lopen tijdens een stage en welke tips helpen je hiermee omgaan?

op

Een stage is bedoeld om voor een bepaalde periode werkervaring op te doen binnen een organisatie/bedrijf. Op deze manier kan jij de opgedane kennis van school gaan toepassen. Vaak zijn er ook onderzoeksopdrachten en stageverslagen gebonden aan deze stageperiode.

Wanneer je aan een nieuw hoofdstuk begint, brengt dit natuurlijk ook bepaalde spanningen en onzekerheden met zich mee. Wat nou als je niet het gevoel hebt dat je iets leert? Je aan het niksen bent op je stage. Niet goed begeleid wordt of je jouw stage niet leuk vindt. Gelukkig is er voor ieder probleem een oplossing. Laten we hier dan ook rustig doorheen lopen.

Je hebt niet het gevoel dat je iets leert
De eerste periode van jouw stage bestaat vaak grotendeels uit meekijken en uit werkzaamheden die misschien nog niet heel spannend zijn. Wanneer je iemand bent die snel leert en graag zelfstandig dingen oppakt, kan dit als vervelend worden ervaren. Toch is het belangrijk om iedere taak die je krijgt goed op te pakken en goed uit te voeren. Het opbouwen van vertrouwen vanaf beide kanten is hier significant. Wanneer je dit doet zal je waarschijnlijk al snel uitdagendere taken toegewezen krijgen. Mocht dit na een paar weken niet veranderen, ga dan het gesprek aan met jouw stagebegeleider op jouw stage. Je zult zien dat het bedrijf jouw motivatie om te leren zal waarderen, waardoor er nieuwe deuren open zullen gaan.

Je bent aan het niksen op je stage
In eerste instantie ben je natuurlijk aangenomen als stagiair(e) om je te ontfermen over de werkzaamheden zoals deze zijn omschreven in jouw stagecontract. Mocht je naast deze werkzaamheden tijd overhouden en dus niks te doen hebben, dan is het belangrijk dat je initiatief en interesse toont. Vraag of je werkzaamheden zijn die je zou kunnen oppakken van collega’s bijvoorbeeld, of misschien heb jij zelf wel ideeën die je op kunt pakken om het bedrijf verder te helpen. Ook kan je je altijd meer inlezen over het bedrijf en bijvoorbeeld de producten die zij misschien wel verkopen. Zo vergroot je niet alleen jouw vakkennis, maar kan je klanten ook beter informeren. Maak daarnaast ook iedere dag een kort verslag van jouw werkzaamheden voor die dag en wat je deze dag hebt geleerd, zo kan je aan het eind van jouw stage je eigen vorderingen goed volgen en hoef je minder tijd te besteden aan jouw eindverslag (als je deze in moet leveren). Mocht ook dit niet voldoende zijn, ga ook dan het gesprek aan met jouw stagebegeleider.

Je hebt het gevoel dat je niet goed begeleid wordt
Dit is een probleem dat je kunt voorkomen door aan het begin van jouw stage gelijk het gesprek aan te gaan met jouw stagebegeleider. Stel een planning op aan de hand van de dingen die je moet en wilt gaan doen/leren, praat met elkaar over de verwachtingen naar elkaar toe en plan vaste momenten in dat jullie even met elkaar overleggen hoe het gaat.

Je vind je stage niet leuk
De voorgaande problemen die we hebben besproken kunnen er voor zorgen dat jij jouw stage niet leuk vindt. Hopelijk helpen de voorgenoemde tips om deze problemen op te lossen, zodat je toch een leuke en leerzame tijd op jouw stage zult hebben. Ook is het goed om te investeren in de onderlinge contacten met collega’s, want een fijne werksfeer is vaak het halve werk. Wanneer er een borrel wordt georganiseerd, laat dan altijd je gezicht zien en toon interesse in de mensen om je heen. Als stagiair(e) ben je ook onderdeel van het team, wees dus niet bang om jezelf te laten zien. Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat binnen ieder bedrijf werkzaamheden moeten gebeuren die misschien niet jouw voorkeur hebben, maar het is wel noodzakelijk om ook deze taken op te pakken.

Zoals je inmiddels vast hebt begrepen is de belangrijkste tip toch om vragen te stellen en het gesprek aan te gaan. Wanneer je niks zegt is er namelijk niemand op de hoogte van de dingen waar je tegenaan loopt en zal er ook niks veranderen. Natuurlijk kan het spannend zijn om het gesprek aan te gaan, maar dit is wel belangrijk om te leren. Hier zal je namelijk later in je carrière profijt van hebben.

Mochten bovenstaande tips niet de gewenste resultaten opleveren, dan is het goed om ook contact op te nemen met jouw stagebegeleider vanuit school en/of de tussenorganisatie die de stage voor jou heeft geregeld. Zodat jullie samen kunnen kijken naar mogelijke oplossingen.

‘You can not always have a good day at work, but you can always face a bad day with a good attitude’

quote-problemen-op-stage

Lees ook meer over wennen na aankomst op Curacao.