Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Of is het na het lezen van het antwoord nog niet helemaal duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

H

Heeft Bo Curaçao ook Social Media kanalen?

Jazeker! Wij hebben Tiktok, Facebook, Instagram, YouTube en LinkedIn. Like of volg ons en blijf of de hoogte van de nieuwste vacatures, nieuwtjes en kortingsacties.

Laatste update - Pagina link

Hoe duur is een vliegticket naar Curaçao?

Een vliegticket naar Curaçao is ongeveer 700 euro. Met de Werelddeal weken van KLM en buiten het hoofdseizoen om zijn de tickets vaak een stuk goedkoper en kan je zelfs voor 500 euro naar Curaçao vliegen. In het hoofdseizoen, zoals juli en augustus, en december en januari is het een stuk duurder en is een ticket al gauw 900 euro.

Laatste update - Pagina link

Hoe is Bo Curaçao bereikbaar?

Iedereen kan ons bereiken via de e-mail, ons contactformulier en via Whatsapp. Het kantoor van Bo Curaçao is ook gevestigd op Curacao en wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 14:30 – 22.00 uur of van 15:30 tot 23:00 (Nederlandse tijd, afhankelijk van de zomer- en wintertijd). Onze contactgegevens kun je vinden bij Contact

Laatste update - Pagina link

Hoe is de gezondheidszorg op Curaçao?

De gezondheidszorg op Curaçao is goed. Curaçao heeft een nieuw ziekenhuis met goed opgeleide artsen. Daarnaast zijn er ook verschillende huisartsposten, tandartsen, apotheken etc. Controleer altijd bij je verzekering hoe je verzekerd bent en wat je moet afsluiten wanneer je naar Curacao komt.

Laatste update - Pagina link

Is het onveilig op Curaçao?

Het belangrijkste is dat je je verantwoordelijk gedraagt. Zolang jij verstandige keuzes maakt kun je optimaal van je tijd op Curaçao genieten. Enkele tips om je verblijf te veraangenamen zijn: Rijdt niet met drank op. Ben je van plan om te drinken zorg dan er altijd dat er iemand voor je Bobt. Zoek het gevaar niet op en informeer van tevoren welke wijk(en) je beter kunt vermijden. Laat geen spullen in je auto liggen, zodat ook niemand geïnteresseerd is in je auto. Ga ’s avonds niet alleen over straat, overdag is dit geen probleem. Voor meer informatie, een voormalige stagiaire heeft er een blog over geschreven: veiligheid op Curacao

Laatste update - Pagina link

Hoe schrijf ik me in?

Op de homepage vind je in het oranje het kopje inschrijven, daar kun je je inschrijven. Hier kun je je ook inschrijven.

Laatste update - Pagina link

Hoelang duurt het voordat een stageplek is geregeld?

Het is moeilijk om precies aan te geven hoeveel tijd het in beslag neemt voor je stageplek geregeld is. Dit hangt onder andere af van de soort stage die je wilt gaan doen. Indien je reageert op een bestaande vacature, gaat het sneller dan wanneer we een stageplek moeten zoeken. Schrijf je dus op tijd in, zodat wij de tijd hebben om een goede en geschikte stageplek voor je te vinden!

Laatste update - Pagina link

I

K

Kan ik mijn electronica (laptop, oplader telefoon, scheerapparaat) gebruiken op Curaçao?

Ja, dat kan! In veel woningen en bedrijven wordt gebruik gemaakt van 220 volt, net als in Nederland. Op sommige plekken wordt gebruik gemaakt van 110 volt en dan is een wereldstekker nodig. Die kun je kopen in Nederland bij de Mediamarkt of HEMA, maar is ook op Curaçao verkrijgbaar. Kijk altijd naar je electronica, of deze beide voltages aankunnen.

Laatste update - Pagina link

Kan ik ook Nederlandse producten (bijvoorbeeld, hagelslag en kaas) in de winkels vinden?

Veel Nederlandse producten zijn verkrijgbaar op Curaçao. Dit komt ook omdat er een Van der Tweel (met Albert Heijn producten) in Willemstad en Jan Thiel zit. Daarnaast zijn er nog verschillende supermarkten op het eiland (Centrum, Vreugdenhil, Mangusa) die ook Jumbo producten of overige Nederlandse merken aanbieden. Daarnaast zijn er verschillende Nederlandse winkels op het eiland: Jamin, Op=op en DA drogist. Kijk ook bij levensonderhoud op Curaçao voor meer informatie.

Laatste update - Pagina link

Krijg ik een stagevergoeding voor mijn stage op Curaçao?

Het ligt er per bedrijf of organisatie aan of je een vergoeding krijgt voor je stage. Bij sommige bedrijven krijg je geen vergoeding en bij andere bedrijven bijvoorbeeld 200- tot 500 ANG. per maand. Voordat je akkoord gaat met je stage word je op de hoogte gesteld of je wel of geen stagevergoeding ontvangt. Over het algemeen worden er geen stages aangeboden met kost en inwoning.

Laatste update - Pagina link

M

Met welke andere kosten moet ik rekening houden?

Naast de bemiddelingskosten (hoogte afhankelijk van hetpakket dat je afneemt), heb je sowieso nog de volgende kosten:

• vliegticket;
• vaste lasten: huur woning, water en elektra, huur auto/scooter en boodschappen;
• zorg, reis en WA-verzekering;
• stagevergunning, paspoort (geldigheid minimaal 6 maanden of gehele stageduur indien die langer is dan 6 maanden) etc.

Voor meer informatie over de maandelijkse kosten, kijk je op handig om te wetenvoor een aantal tips. Wil je precies weten hoeveel je maandelijks kwijt bent? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze budgetplanner.

Laatste update - Pagina link

Moet ik een mobiel op Curaçao aanschaffen of kan ik mijn eigen mobiele telefoon gebruiken?

Je kan je eigen mobiel gebruiken op Curaçao. Veel studenten behouden hun Nederlandse nummer en gebruiken de WiFi die beschikbaar is bij de vele strandtentjes, supermarkten en de woning waar ze in verblijven. Wat ook veel studenten doen is een Curaçaos prepaid simkaart aanschaffen, bij verschillende supermarkten en tankstations kan je dan beltegoed halen. Zo kan je bellen op Curaçao en eventueel een internet bundel aanschaffen. Je kunt dan blijven WhatsApppen met je Nederlandse nummer. We raden het niet aan om een telefoonabonnement af te sluiten tijdens je stage.

Laatste update - Pagina link

Moet ik Papiaments leren voordat ik naar Curaçao kom?

Nee dat hoeft niet, maar een klein woordje Papiaments wordt erg gewaardeerd. De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands en Papiamentu, de meeste Curaçaoënaars spreken Papiamentu met elkaar. Vind je het leuk om wel Papiaments te leren spreken dan kan je in Nederland al een cursus volgen. Maar ook op het eiland of online zijn er verschillende cursussen te vinden. Let wel op dat je Papiamentu leert, en niet de Arubaanse Papiamento.

Laatste update - Pagina link

Moet ik warme kleren meenemen als ik stage kom lopen op Curaçao?

Nee dat hoeft niet. Curaçao is gelegen in de tropen waardoor er een warm en zonnig klimaat heerst met een gemiddelde temperatuur van 27 graden, ook in de avond. Er waait een vrijwel constante wind uit het oosten wat voor de nodige verkoeling zorgt. Alleen tijdens het regenseizoen (okt/nov) regent het vaker en koelt het soms af naar 25 graden, maar in het algemeen is het altijd mooi weer, of je nou in de herfst, winter, lente of zomer komt. Kijk ook bij jouw stage op Curacao.

Laatste update - Pagina link

R

Regent het veel op Curaçao?

Tijdens het regenseizoen (oktober en november) valt er vrij veel regen, maar ook de maanden er voor en er na zul je merken dat er al wat meer buien zijn dan de rest van het jaar. Hierdoor is het ook wat koeler op het eiland, maar over het algemeen is het nog steeds tussen de 27 en 32 graden. Kijk ook bij algemene informatie over Curacao

Laatste update - Pagina link

V

Verschilt autorijden op Curaçao van autorijden in Nederland?

In principe hanteert het eiland veelal dezelfde verkeersregels als in Nederland op een aantal regels na. Zo heeft rechts bijvoorbeeld geen voorrang, mag je rechtsinhalen en zijn de snelheid regels anders: 60 of 80. Lees ook onze blog over autorijden op Curaçao.

Laatste update - Pagina link

W

Wanneer kan ik het beste een vliegticket boeken naar Curaçao?

Je kunt je vliegticket het beste zo vroeg mogelijk boeken, maar pas op het moment dat je een stage hebt. Last minute aanbiedingen naar Curaçao zijn er eigenlijk niet, maar met de Werelddeal weken van KLM en buiten het hoofdseizoen om zijn de tickets vaak een stuk goedkoper en kan je zelfs voor 500 euro naar Curaçao vliegen. Daarnaast zijn de tickets in de hoogseizoen maanden:januari, juli, augustus en december duurder dan in de andere maanden.

Laatste update - Pagina link

Wanneer moet je betalen voor je bemiddeling?

Inschrijven is geheel gratis en vrijblijvend! Indien je een Totaalpakket of een Studentenpakket afneemt betaal je pas als je akkoord bent gegaan met je stageplek. Als je zelf een pakket samenstelt, hoef je pas te betalen als je akkoord gaat met je stageplek, huisvesting en/of auto. Indien je alleen je vergunning wilt laten regelen, moet je wel gelijk betalen, omdat het proces dan gelijk in werking wordt gezet.

Laatste update - Pagina link

Wat gebeurt er na mijn inschrijving?

Na je inschrijving nemen wij contact met je op om een intakegesprek in te plannen. Na het intakegesprek gaan wij aan de hand van je inschrijfformulier en de informatie van het intakegesprek op zoek naar een geschikte stageplek. Heb je zelf een pakket samengesteld en ben je bijvoorbeeld alleen op zoek naar huisvesting? Dan gaan we dat voor je regelen. Voor een volledige uitleg bekijken onze procedure hier.

Laatste update - Pagina link

Wat is de munteenheid op Curaçao en wat is het waard, omgerekend naar de euro?

De munt eenheid op Curaçao is Antilliaanse gulden. €1,- is ongeveer 1,90 Antilliaanse gulden (ANG). De wisselkoers verschilt echter per dag. Voor de actuele wisselkoers kan je gratis een valuta wissel koers app downloaden op je smartphone. Kijk ook bij levensonderhoud op Curaçao.

Laatste update - Pagina link

Wat is het gemiddelde loon op Curaçao?

Het gemiddelde uurloon op Curaçao is ongeveer 10 Antilliaanse gulden. Dit betekent dat als je 40 uur per week werkt ongeveer 1600 gulden per maand verdient. Dit is zo’n 750 euro per maand. De lonen liggen op Curaçao een stuk lager dan in Nederland. De vaste lasten zijn gelijk aan de vaste lasten in Nederland. Daarentegen liggen de prijzen in de horeca of voor benzine weer een stuk lager dan in Nederland. Let op, dit is het uurloon wanneer je werkt, een stagevergoeding is niet verplicht. Een stagevergoeding ligt gemiddeld rond de 300 ANG per maand, dit verschilt per bedrijf.

Laatste update - Pagina link

Wat is het tijdsverschil met Nederland?

In de zomertijd is het op Curaçao 6 uren vroeger en in de wintertijd is dat 5 uren.

Laatste update - Pagina link

Wat moet ik meenemen naar Curacao?

Dit verschilt per persoon, maar er zijn een aantal dingen die wel handig zijn om mee te nemen:

• goede muggenspray;
• pinnetje van je telefoon om simkaart te verwijderen;
• zonnebrand die niet slecht is voor het koraal;

Sommige studenten adviseren een klamboe, leuke kleding (ivm gebrek aan leuke kledingwinkels) en spulletjes om je studentenkamer te personaliseren.

Laatste update - Pagina link

Wat moet ik zelf nog regelen als ik een pakket afneem bij Bo Curaçao?

Dit hangt van je pakket af, wat je zelf moet regelen bij het afsluiten van de volgende pakketten:

• Totaalpakket: een vliegticket boeken, reisverzekering en WA-verzekering afsluiten, een aantal documenten aanschaffen voor je vergunning (wij sturen een stappenplan hiervoor) en deze vergunning ophalen op Curaçao.
• Studentenpakket: een vliegticket boeken, een reisverzekering en WA-verzekering afsluiten en vergunning en bijkomende documenten regelen.
• Stel-het-samen-pakket: Hierbij helpen we je alleen bij de dingen die jij wilt. De overige dingen moeten je zelf regelen.

Zorg er ook voor dat je tijdens je periode op Curaçao beschikt over een geldig paspoort welke tenminste nog 3 maanden geldig is na terugkeer van je stage.

Laatste update - Pagina link

Wat zijn de gemiddelde kosten van levensonderhoud op Curaçao?

Op de website staat onder het kopje handig om te weten een tabel weergegeven met de belangrijkste uitgaven die je als student op Curaçao zult hebben. Aan de hand van deze tabel kun je voor jezelf een reële begroting maken wat je maandelijkse uitgaven zullen zijn op Curaçao. Ook kun je hiervoor onze budgetplanner gebruiken, welke je gratis ontvangt wanneer je je inschrijft voor onze nieuwsbrief.

Laatste update - Pagina link

Wat zijn de openingstijden van de winkels?

De openingstijden van winkels kan je vergelijken met die van in Nederland. De supermarkten zijn elke dag open tot 20:00 of 21:00 uur. Wanneer je: 'openingstijden [naam winkel]' Googelt vind je de actuele tijden, deze kunnen tijdens feestdagen niet up to date zijn.

Laatste update - Pagina link

Wat zit er in een keuken- of linnenpakket?

Wat er precies in deze pakketten zit kun je vinden bij extra opties.

Laatste update - Pagina link

Welke pakketten zijn er? En wat zijn de kosten van de pakketten?

Wij bieden verschillende pakketten aan. Je kunt één van deze pakketten kiezen en dat bij ons afnemen. Welke pakketten wij aanbieden en waar de pakketten precies uit bestaan, kun je hier vinden. De pakketten hebben verschillende prijzen.

Type Prijs
Totaalpakket 599 euro
Studentenpakket 525 euro
Stel-het-samen-Pakket Prijs
Stagebemiddeling 399 euro
Bemiddeling stagevergunning 150 euro
Stappenplan voor het zelf aanvragen vanje stagevergunning 45 euro
Huisvesting 150 euro
Autoverhuur 50 euro
Transfer 50 euro

Alle prijzen zijn inclusief BTW - Laatst gewijzigd op woensdag 7 juli 2016

Laatste update - Pagina link

Welke stages zijn er?

Er zijn vele verschillende stages beschikbaar op Curaçao. Voor vrijwel alle opleidingen kunnen wij een geschikte stageplek vinden. Aan de hand van het inschrijfformulier gaan wij op zoek naar een leuke stageplek voor jou, dit kunnen bestaande vacatures zijn, maar we gaan ook op zoek naar stages op maat. Klik hier voor de stagevacatures. Of neem contact met ons op.

Laatste update - Pagina link

Welke taal wordt er gesproken op Curaçao?

De voertaal van de Curaçaoënaar is Papiaments echter kan het grootste deel van de bevolking ook Nederlands spreken. Naast Papiaments en Nederlands wordt er ook veel Spaans en Engels gesproken.

Laatste update - Pagina link

Welke verzekeringen heb ik nodig als ik op Curaçao verblijf?

Als je op Curaçao verblijft heb je een geldige en goede zorg- en reisverzekering nodig. Zorg dat je bij je reisverzekering aangeeft dat je ook voor ongevallen en repatriëring verzekerd wilt zijn (kijk ook naar de vergoeding omtrent corona). Het is ook van belang om een WA-verzekering af te sluiten, als je dit nog niet hebt. Je verzekeringen moeten de hele periode dat je op Curaçao verblijft geldig zijn. Daarnaast moet je bij het afsluiten van je verzekering er opletten of je verzekering wel geldig is op Curaçao en op het aantal maanden dat je op Curaçao verblijft. Let hier goed op, want lang niet alle verzekeringen dekken alles als je voor je stage in het buitenland verblijft.

Mocht je niet verzekerd kunnen blijven bij je zorgverzekering, dan moet je ook een zorgverzekering afsluiten voor je stage op Curaçao. In dat geval raden wij Insure to Study aan. Wanneer je verzekert blijft bij jouw zorgverzekering, raden wij JoHo Special Isis aan.

Voor meer informatie over deze verzekeringen ga naar: http://bocuracao.nl/handig/tips/verzekering

Laatste update - Pagina link

Wordt er ook gefietst op Curaçao?

Er word bijna niet gefietst op Curaçao. Hier zijn een aantal redenen voor. Door het hete klimaat kom je bezweet aan op je stage, tenzij je stage een sport gerelateerde stage is waar douches aanwezig zijn, is dit niet heel praktisch. Daarnaast zijn de wegen niet geschikt voor fietsers.

De meeste studenten die komen stage lopen op Curaçao kiezen ervoor om een huurauto te gebruiken. Om de bezienswaardigheden van Curaçao te zien, om de leuke restaurants te bezoeken of om de dagelijks boodschappen te doen kun je bijna niet zonder huurauto. Ook om op je stage adres te komen heb je vaak al een auto nodig.

Laatste update - Pagina link

Z

Zijn er andere verkeersregels op Curaçao?

Ja die zijn er. Lees voor meer informatie onze blog over autorijden hier

Laatste update - Pagina link

Zijn er kosten verbonden aan de inschrijving?

Nee, je inschrijving is geheel gratis en vrijblijvend! Pas als je akkoord gaat met je stageplek, huisvesting of auto ontvang je van ons een factuur.

Laatste update - Pagina link