Veiligheid op Curaçao

op

Hoe zit het met de veiligheid op Curaçao? Dat is iets wat natuurlijk belangrijk is om te weten voordat je besluit om stage te gaan lopen op dit Tropische eiland. Onze voormalige stagiaire Steffie verteld in deze blog hoe zij het heeft ervaren: Zelf vond ik het vooral fijn om ervaring te horen van studenten zoals ik, die hier zelf voor een langere tijd gewoond hebben. Vandaar dat ik ook heb besloten om mijn eigen ervaringen hierover te delen.

Samen uit samen thuis
Zo is het, net als in elke grote stad in Nederland, niet verstandig om in het donker nog alleen over straat te gaan. Ook niet in Curaçao. Ik zorg er altijd voor dat wanneer ik ’s avonds (na zonsondergang) nog de deur uit moet ik niet alleen ga. Ook voor kleine stukjes met de auto, zoals naar de supermarkt, gaan we meestal met meerderen. Gelukkig is dit gemakkelijk te regelen, omdat er altijd wel huisgenoten zijn die ook nog wat moeten hebben van de supermarkt.

Wanneer we uitgaan zijn we meestal met een grote groep en zorgen we ook dat we nooit alleen naar huis rijden. Gezamenlijk zorgen we ervoor dat iedereen die op de heenweg in de auto zit, ook weer mee teruggaat. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat dit toch veranderd. Dat sommige met andere meerijden omdat ze juist eerder of later willen gaan. Dit wordt altijd gecommuniceerd met degene die rijdt zodat we ervan op de hoogte zijn wie er al thuis is en wie niet. Verder wisselen we het rijden, vaak bobt iedereen om de beurt. Ook dit is meestal geen probleem. Omdat er altijd wel iemand is die de volgende dag weer fit moeten zijn, of simpelweg een avondje niet willen drinken.

Veiligheid thuis
Wat betreft de veiligheid omtrent de woning, studentenhuizen op Curaçao zijn goed beveiligd. Het studentenhuis waar ik verbleef is beveiligd met ijzeren poorten en hoge muren. Ook zitten er meerdere panic buttons verdeeld over de verschillende secties van het studentenhuis. Bij geval van nood kunnen deze ingedrukt worden en zal er een luid alarm afgaan. Ook hebben veel huizen camera's, overklimbeveiliging of security. Mijn huisgenoten en ik hebben allemaal een eigen sleutel van de automatische poort en we zorgen dat we deze dan ook altijd achter ons dicht doen. Wanneer iedereen deze standaard regelingen naleeft, is het risico minimaal. Verder is het belangrijk om geen spullen in je auto te laten liggen en inbrekers geen reden te geven om in te willen breken in jouw auto.

Daarnaast het is vooral belangrijk dat je je verantwoordelijk gedraagt en nadenkt bij wat je doet. Het spreekt voor zich dat het niet verstandig is om ‘s avonds geld te gaan pinnen of bijvoorbeeld (alleen) naar huis te lopen. Het is voor mij de 2e keer dat ik voor een langere tijd op Curaçao verblijf en mij is nog nooit iets overkomen. Wanneer je goed oplet, op je omgeving, elkaar en logisch blijft nadenken kom je een heel eind.

Lezen over autorijden op Curacao?