Stage op Curaçao alleen maar zon, zee en vakantie? Echt niet!

op

Wij hebben geleerd om een blog zo kort mogelijk te houden. Tja, soms zijn er toch meer woorden nodig om een duidelijk beeld te schetsen. Gelukkig betekent dit niet dat deze blog een ‘gaap’-producent is! Integendeel. Lees hem goed door wanneer jij er over nadenkt om stage te gaan lopen op Curaçao. Ben jij nu op Curaçao? Dan zal je dit vast herkennen!

Je leven opbouwen
De meeste studenten komen minimaal een week voordat de stage begint aan op Curaçao. Zo kan je nog even acclimatiseren en vakantie vieren. Na een week weet je de meeste supermarkten, restaurants en uitgaansgelegenheden wel te vinden en ben je een beetje gesetteld in je appartement/kamer. Even wennen is het wel om alles met de auto te doen, dat het iedere avond vroeg donker is, dat je nog beltegoed moet kopen (lekker ouderwets), dat jouw boodschappen voor je naar de auto worden gedragen, dat de verkeersregels anders zijn en ga zo maar door. Het is inmiddels wel duidelijk dat Curaçao geen Nederland is, maar wat is het heerlijk weer en wat een prachtige stranden!

Dán is het tijd om met je stage te beginnen. Dit kan natuurlijk best voelen als een opgave, want ineens werk je vier tot vijf dagen per week en ben je ook nog met opdrachten bezig voor school. Vele studenten hebben tot dan toe vaak alleen bijbaantjes gehad naast de studie, dus deze nieuwe levensstijl is dan uiteraard even aanpoten. Om van de hitte nog maar te zwijgen, want wees nou eerlijk. Niets lekkerder dan met 32 graden je bikini of zwembroek te dragen wanneer je heerlijk op het strand ligt, maar met 32 graden in een formeel kloffie, dat is toch wel even andere koek. Maar wees gerust. De warmte blijft, maar het went écht. Daarnaast is september de warmste maand op het eiland, dus wanneer je deze overleeft kan je met de andere maanden prima dealen.

Op de stage
De eerste paar dagen zijn echt even wennen zeg! Het is warm, de mentaliteit is anders en er zijn je nog een aantal dingen niet helemaal duidelijk. Wat krijg je veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Of de andere kant, af en toe kan het voelen het alsof je niet echt iets nieuws leert en je wordt meegesleurd in de dagelijkse werkzaamheden. Maar dit was toch niet afgesproken? Dat kan! Maar kaart het dan aan bij je stagebegeleider. Hoe meer jij zelf initiatief toont, creatief bent en doorpakt, hoe meer je leert en hoe beter jouw eindcijfer zal zijn. Iedere stagiair(e) heeft weer andere leerdoelen, wanneer deze even worden vergeten is het aan jou om niet de kop in de nek te gooien, maar door te pakken en daarmee gelijk persoonlijke groei door te maken! Er is ontzettend veel mogelijk! Maar er gaan pas deuren voor je open wanneer jij aanbelt. Wanneer jij de koe bij de horens pakt, de knelpunten van een bedrijf benoemt en wilt verbeteren, en misschien wel nieuwe projecten opzet, dan zal jij de stage van je leven ervaren!

Je leven opbouwen
Een paar weken in de stage merk je dat jouw tijd op Curaçao écht niet alleen maar vakantie betekent. Ook al wist je dit van tevoren en is dit je al een aantal keer verteld, wanneer je het zelf ervaart snap je pas hoe dat is. Je bent nu daadwerkelijk bezig om jouw leven hier tijdelijk op te bouwen. Waar je thuis omringd was met familie en vrienden, heb je hier je surrogaat familie, namelijk je huisgenoten en je collega’s. Dit is natuurlijk best gek, maar in de loop van de tijd zal je merken dat dit tóch de mensen zijn waar je lief en leed mee deelt. Immers, het tijdsverschil zorgt ervoor dat je ofwel heel vroeg voor je stage kunt bellen met het thuisfront (wanneer het op Curaçao 8:00 is, is het in Nederland al 14:00), of nét na je stage (wanneer het op Curaçao 17:00 is, is het in Nederland al 23:00). Dan kunnen de mensen waar je van houdt best wel eens heel ver weg voelen, wat in principe natuurlijk ook zo is. Maar gelukkig heb je de weekenden om via Skype jouw week eens even goed door te nemen met je familie of vrienden thuis.

Een stage in het buitenland is niet voor iedereen weggelegd. Je bent ver weg van je vrienden en familie en je bevindt je in een totaal andere omgeving. Daarnaast loopt iedereen tegen bepaalde dingen aan, de één wat vaker dan de ander. Af en toe is het even zwaar, maar velen ervaren hun stage op Curaçao als een geweldig avontuur. Je maakt veel dingen mee, je ontwikkelt jezelf zowel op persoonlijk- als op het zakelijk vlak en je houdt er vaak vrienden voor het leven aan over.

Op de helft
Goed, inmiddels ben je op de helft! Oeps, dat ging eigenlijk toch best snel realiseer je je dan. Je bent op dit moment dan ook al helemaal opgegaan in het dagelijkse Curaçaose leven. Doordeweeks naar stage, af en toe eens uit eten of een borreltje doen en in de weekenden van al het heerlijks genieten dat het eiland te bieden heeft. Vanzelfsprekend samen met je collega’s of huisgenoten, die nu toch verdacht veel aan gaan voelen als een kleine familie. De vooraf berekende inkomsten en uitgaven balans is trouwens een beetje naar de min gaan hangen. Een klein bijbaantje is dus geen overbodige luxe, om dit luxe levensstijltje te blijven aanhouden. In de auto ben je een echt Curaçaoënaar geworden, want hé, aanpassen is belangrijk! Je begroot de locals enthousiast met ‘bon dia’ en noemt iedereen die je kent ‘dushi’, dat is immers heel normaal hier! Je familie en vrienden mis je wel, maar gelukkig staat daar ook tegenover dat je nú middenin jouw geweldige avontuur zit, waar je altijd al van gedroomd hebt. Genieten is dus meer dan geoorloofd. Daarnaast is het alleen maar fijn om te beseffen dat je weet waar je zo meteen weer naar teruggaat!

De laatste paar weken
Oh nee! Waar zijn de afgelopen weken gebleven? Doorgespoeld? Pfoe, wat ging dat snel. Je bent eigenlijk nog helemaal niet klaar om zo meteen weer terug naar Nederland te gaan! Waar moet je dan je vrijdagmiddagborrel doen met je voetjes in het zand? Of die heerlijke karni stoba of pastechi’s van de snek halen? Waar kan je in Nederland nou nog heerlijke Caribische muziekjes luisteren (techno is zo over-rated)? Je bent net helemaal gewend aan jouw werkritme, en je hebt de Christoffelberg nog steeds niet beklommen! Je had nog zoveel willen doen, maar helaas is de tijd voorbij gevlogen. Je belooft dan ook plechtig aan Dushi Korsou dat je heel snel weer terug komt!

Goed, weer terug naar Nederland dus. Na een lange vermoeiende reis stap je het vliegtuig uit en voelt dan, die kou! Maar wees gerust, de kou blijft, maar het went écht. Daarnaast is januari de koudste maand in Nederland, dus wanneer je deze overleeft kan je met de andere maanden prima dealen ;).

Ben jij nu benieuwd naar hoe de december maand er op Curaçao uit ziet? Lees dan vooral de blog m.b.t. de kerst, vuurwerk en oud en nieuw viering.