Karliens introductieduik op Curaçao

op

Toen ik (Karlien) in 2011 naar het eiland verhuisde, stond mijn PADI halen hoog op mijn bucketlist, echter is het er op een of andere manier nooit van gekomen. Toen ik afgelopen april jarig was, kreeg ik van mijn stagiaire Myrthe, een introductieduik cadeau bij duikschool Curious2Dive. Een gaaf cadeau, maar stiekem vond ik het ook best spannend. Wetend dat mijn broertje een paar weken later op vakantie zou komen op Curaçao en gek is op duiken, had ik besloten om de introductieduik dan samen met hem te gaan doen.

Zodra mijn broertje gearriveerd was, moest ik van hem gelijk de duik reserveren. Samen zijn we naar de duikschool gegaan. We konden op een dinsdagmiddag onze duik doen en om 13.00 uur moesten we aanwezig zijn. Met aardig wat spanning ging ik er samen met mijn broertje heen. Mijn broertje heeft al twee duikbrevetten dus hij had al een beetje verteld hoe de duik zal zijn.

De introductie duik
We kregen de introductieduik van Hans Pleij, eigenaar van de duikschool. In het begin heeft hij mij het een en ander verteld over het duiken en over de veiligheid. Bepaalde dingen moet je weten, voordat je het water ingaat. Zelf heb ik regelmatig last van mijn oren en wil het klaren niet altijd. Dit was dan ook iets waar ik wel een beetje over in zat. Hans heeft mij uitgelegd hoe je onder water je oren moet klaren, waardoor ik gerustgesteld was en mijn enthousiasme volledig om het hoekje kwam kijken. Nu was ik alleen nog maar nieuwsgierig hoe mijn eerste duik zal zijn.

Na het passen van het duikpak, werd de pickup vol geladen en reden we naar de Tugboat. Dit is een klein strandje aan het eind van de Caracasbaaiweg. Een eindje van het strand is een klein bootje gezonken. Er zitten hier vele vissen, waardoor het een populair plekje is om te snorkelen en te duiken. Daar aangekomen, waren wij niet de enige die gingen duiken. Meerdere duikscholen waren aanwezig om met hun klanten een duik te gaan maken. Nadat we ons duikpak aan hadden gedaan en de volledige duikuitrusting bij elkaar hadden, gingen we het water in.

In het begin moest ik gewoon rustig onder water wat rondjes zwemmen om te kijken of mijn bril goed zat en hoe het aanvoelde. Al snel voelde ik me op mijn gemak en gaf ik aan dat we verder konden gaan. Vervolgens gingen we met zijn drieën wat verder onder water. Daar was het tijd voor mijn eerste oefening. Ik moest hierbij water in mijn duikbril laten lopen en de ademautomaat uit doen. Vervolgens moest ik deze weer pakken met mijn arm en hem opnieuw indoen. Eerst werden de oefeningen voorgedaan en vervolgens moest ik de oefening nadoen. Daarna gingen we weer een stukje dieper en was het tijd voor de volgende oefening. Hierbij leerde ik wat ik moest doen als mijn lucht op zou zijn. In totaal waren er vier oefeningen en konden we gewoon vrij duiken.

De duik was ontzettend gaaf. Op het moment dat ik wist wat ik moest doen en vooral hoe ik mijn oren moest klaren, voelde ik me als een vis in het water. Omdat het mijn eerste keer was, ben je nog wel oplettend en voorzichtig, maar het was echt een unieke ervaring. We hebben ongeveer een uur gedoken en zijn tot 12 meter diep geweest. We hebben vele, gekleurde vissen gezien, zee-egels, octopus, noem maar op! Heel indrukwekkend. Met het snorkelen zie je al veel, maar met duiken zie je echt nog veel meer. Ook bij de Tugboat waren veel vissen. Je zwemt zelf wat dieper, waardoor je mensen boven je ziet zwemmen, wat ook een grappig gezicht is. We zijn ook nog even bij de pier geweest, wat ook een erg mooi stukje was om te zien.

Na een uur was het voorbij en werd de pick-up weer ingeladen en vertrokken we weer naar de duikschool. Daar konden we nog even nagenieten en praten over de duik. In totaal duurde mijn introductieduik met alles erop en eraan bijna 4 uren. Het fijne vond ik zelf dat het allemaal vrij rustig aangepakt werd. Doordat het allemaal heel relaxt gaat, word je gelijk ontspannen en ik denk dat het ook goed is om zo je duik te beginnen. Na deze duik wil ik zeker mijn PADI gaan halen, zodat ik uiteindelijk ook zelf kan gaan duiken op Curaçao, maar ook in andere landen. Aan alle stagiaires raad ik dan ook aan om op Curaçao je PADI te halen, of in ieder geval een introductieduik te doen. Op Curaçao kun je dat goed doen en de onderwaterwereld is hier erg mooi!

wouter-karlien

Wil je meer weten over duiken op Curaçao, kijk dan ook duiken met Desi.