Bo Curacao; Uit eigen ervaring geboren

op

Stage lopen in het buitenland is voor velen een droom en zo was het ook een droom voor mij (Karlien). Toen ik in mijn tweede leerjaar zat van mijn hbo-opleiding kreeg ik de eerste informatie over een buitenlandse stage. Samen met mijn vriend begonnen we gelijk op internet te zoeken naar stage mogelijkheden. Al snel kwamen we er achter dat het allemaal helemaal niet zo makkelijk was om zelf te regelen, want hoe wisten we nou of huisvestingen in een goede buurt zaten, waarom was het zo moeilijk contact leggen met bedrijven, welke dingen moeten we niet vergeten en hoe werkt het precies met een vergunning? Uiteindelijk hebben we toch de hulp van een stagebureau ingeschakeld, via waar we allebei binnen ongeveer 2 maanden onze stageplekken geregeld hadden. Op dat moment waren er nog 3 maanden over om alles goed voor te bereiden. Zelf keek ik regelmatig op waarbenjij.nu om te kijken hoe andere studenten hun stage beleefden op Curaçao. Verder kregen we reisgidsen cadeau en hoorde we van anderen verhalen over Curaçao.

24 augustus 2011 was het eindelijk zover. Onze ouders brachten ons naar Schiphol. Hier hadden we al zolang naar uitgekeken en nu ging het echt beginnen. Het weekend daarvoor hadden wij ons afscheidsfeestje nog gehad met familie en vrienden, een geslaagde dag. En ergens had ik het voorgevoel dat dit wel is een afscheidsfeestje kon zijn voor langere tijd, later bleek dit gevoel te kloppen. Maar weer terugkomend op 24 augustus; onze reis naar Curaçao ging beginnen. Na de nodige tranen te laten op Schiphol, stapten we vol enthousiasme het vliegtuig in. Na ongeveer 9,5 uur kwamen we dan op Curaçao aan. We werden opgewacht door iemand van onze huisvesting en naar onze nieuwe woning gebracht. Het was al aardig donker en ik herinner me dat ik best moe was, dus echt opletten op de omgeving deed ik toen niet. Toen we bij ons appartement aangekomen waren, installeerden we ons gelijk. Dit was dan ons plekje onder de zon.

De eerste 2 weken waren we nog vrij van stage en konden we het eiland verkennen. De eerste dagen hadden we een scooter, maar we kwamen erachter dat voor ons een auto toch praktischer was. En hebben onze scooter toen ingewisseld voor een oud rammelbakkie (niet echt aan te raden). De eerst 2 weken waren erg wennen. Ik had me vooraf veel ingelezen en ik had er erg veel zin in, maar het was allemaal zo nieuw en anders, dat ik me soms echt afvroeg waar ik aan begonnen was. Gelukkig na 3 weken kenden we onze huisgenoten, een aantal strandjes, de weg en waren we begonnen op onze stage. Hierdoor veranderde dat gevoel al snel in een ‘thuis gevoel’. Onze stage beviel bij beide goed en we hadden leuke collega’s. Mijn vriend en ik werkte 4 dagen per week, waardoor we ook de donderdag vrij hadden om lekker naar het strand te gaan. Het eerste halfjaar hebben we de vele happy hours bij Cinco, Zanzibar en Wet&Wild meegepakt en de nodige stranduurtjes gemaakt. Ons lievelingsstrand werd Porto Mari en daar zijn we ook meerdere malen naar toe geweest. Ook aten we regelmatig bij het Pleincafé in Punda. Dit is toch wel een restaurant waar veel studenten regelmatig een daghap eten.

Doordat wij in augustus naar Curaçao vertrokken, waren we ook met sinterklaas, kerst en oud & nieuw op Curaçao. Ik vond het toen erg raar om dat zonder familie te vieren en in de warmte. Een totaal andere ervaring dan je gewend bent. Sinterklaas vierden we met onze huisgenoten. We hadden lootjes getrokken, cadeautjes gekocht en gedichten geschreven. Samen met sinterklaasmuziek en pepernoten werd het een gezellige avond. Toen kerst dichterbij kwam, miste ik toch het kerstgevoel. Ik ben toen naar de winkel gegaan en heb een kerstboom en kerstspullen gekocht. Gelijk kreeg ons appartement een gezellige kerstsfeer en kreeg ik dat gevoel ook. Ook kerst vierden we met huisgenoten. We hadden de tafels bij elkaar gezet en met elkaar een kerstdiner gemaakt. Tweede kerstdag stond in het teken van Najib Amhali. Hij gaf een show op Mambo beach. Een geweldig 2,5 uur durende show. En heel gaaf om dat mee te maken met je voetjes in het zand. Na kerst begon eigenlijk al ons oud & nieuw op Curaçao. Dagelijks waren er vuurwerkshows en werden er verschillende dingen georganiseerd. Met oud & nieuw was er van alles te doen in Punda; muziek, drankjes en vuurwerkshows. Om 19.00 uur vierden we de Nederlandse Oud & Nieuw bij Café de Tropen om vervolgens wat te gaan eten en door te gaan naar de pondjesbrug. Waar we met half Curaçao gezamenlijk aftelden tot het nieuwe jaar. Vooral na kerst is het een erg leuke periode op Curaçao. En om alles nog even goed af te sluiten is er de eerste zondag van januari FUIKDAG. Het beroemde botenfeest. Iedereen gaat met de boot naar Fuik om daar het nieuwe jaar te vieren. De dag staat in het teken van gezelligheid, drankjes, muziek en overal liggen mensen in het water op hun luchtbedjes. Een zeer geslaagde dag en zeker een aanrader om eens mee te maken!

Doordat mijn vriend een aanbod kreeg voor werk na zijn afstudeerstage, hebben we besloten om ons avontuur een halfjaar te verlengen. Zelfs na dit halfjaar waren we nog niet uitgekeken op Curaçao en besloten we er nog een jaar aan vast te plakken. Na dit jaar was ook ik afgestudeerd van mijn opleiding waardoor het moment kwam waarop we ons serieus af moesten vragen; blijven of teruggaan? We wilden altijd al graag iets voor onszelf beginnen en we waren voor ons gevoel nog niet klaar met Curaçao, waardoor we de kans grepen om op dit mooie eiland iets voor onszelf te beginnen.

Door mijn eigen ervaringen als stagiaire, de vele stagiaires die we hier hebben ontmoet, alles wat we van Curaçao gezien/meegemaakt hebben en de vraag die er was om hulp om een stage- of werkplek te regelen op Curaçao, zijn we Bo Curaçao begonnen. Een concept waarbij persoonlijke dienstverlening centraal staat en een compleet aanbod aan diensten wordt aangeboden, maar waarbij studenten ook hun eigen pakket samen kunnen stellen. Een bedrijf waar ik samen met mijn collega’s iedere dag met veel plezier aan werk. En waarbij we veel studenten willen helpen om het ook voor hen mogelijk te maken om stage te lopen in het buitenland. Iedereen verdient het om net als ons zo’n unieke ervaring op te kunnen doen!

Op dit moment wonen we al bijna 4,5 jaar op Curaçao. Het eiland bevalt nog steeds erg goed. We missen Nederland en onze familie en vrienden wel. Dat blijft moeilijk, omdat zij toch je ‘basis’ zijn en je bepaalde dingen niet echt met elkaar kunt delen. Eigenlijk voelen zowel Curaçao als Nederland nu als ons thuis. Ons leven is van studentenleven naar het volwassen leven geschoven. We hebben beide ons werk, onze vrienden op Curaçao, etc. Het blijft heerlijk om op Curaçao te wonen, omdat de mensen erg vriendelijk zijn, de sfeer relaxt is, het weer is mooi en als je vrij bent heb je altijd een vakantiegevoel. We gaan niet elke zondag meer naar het strand, maar proberen dat wel regelmatig te doen. Soms blijven we dichtbij huis en gaan we lekker naar Mambo of Zanzi. En af en toe (vooral als er bezoek is) gaan we richting westpunt. Onze favoriete plekjes zijn Porto Mari, Playa Lagun, Karakter en Chill. Op Curaçao gaan we regelmatig in het weekend ergens een hapje eten. Meestal gaan we naar verschillende tentjes toe. Op maandag is het erg gezellig om bij de Heeren te eten en zijn de salades voor de halve prijs. Ook kan je lekker eten en steengrillen bij de Kleine Wereld, waarbij je mooi kunt zitten aan het Spaanse Water. En als je gek bent op sushi moet je zeker eens gaan eten bij Chopstix. Welke dingen nog meer leuk zijn om te doen? Met dolfijnen zwemmen! Daarnaast is er sinds kort een escape room, wat ook leuk was om eens te doen. Verder moet je natuurlijk de Christoffel berg eens beklimmen en langs Shete Bocka gaan. Kortom; Curaçao is een heerlijk eiland en er valt genoeg te doen en te beleven!

Ben jij enthousiast en wil je graag meer weten over Bo Curaçao dan kan je dat in deze blog lezen.

karlien6
karlien4
karlien1