Blog: Papiamentu - Spreek jij al wat woorden Papiamentu?

op

De officiële taal op Curaçao is Papiamentu. Ondanks dat er op veel plekken Nederlands of Engels wordt gesproken, is het toch handig om Papiamentu te spreken in sommige gevallen. In deze blog leggen wij je uit waarom.

Papiamentu
Papiamentu is de moedertaal van de meeste inwoners op Curaçao. In maart 2007 is het Papiamentu als officiële taal erkend op het eiland. Kinderen groeien op met Papiamentu als moedertaal. In het onderwijs worden wel Nederlandse lessen gegeven, maar de omschakeling tussen Papiamentu en Nederlands blijft voor velen lastig. Het is daarom dat sommige mensen op het eiland toch nog wat moeite hebben met gesprekken in het Nederlands. Voornamelijk kinderen hebben moeite met de Nederlandse taal omdat ze opgroeien met de Papiamentse taal.

Sectoren waarin Papiamentu goed van pas komt
Zoals hierboven al besproken, spreken veel kinderen geen of gebrekkig Nederlands. Dit betekent dat communiceren lastig gaat, als je stage gaat lopen in de omgeving van kinderen. Mocht je bijvoorbeeld op een basisschool of bij een huiswerkbegeleiding stage gaan lopen, kan het goed van pas komen als je wat zinnen Papiamentu spreekt. Daarnaast wordt het in de horeca, in de zorg en bij maatschappelijk werk erg gewaardeerd als je wat Papiamentu spreekt. Ook in andere sectoren wordt het gewaardeerd als je wat zinnen Papiamentu kent. Over het algemeen hebben wij gemerkt dat er het meest Papiamentu wordt gesproken in de grotere bedrijven.

Hoe kan ik het beste Papiamentu leren voor mijn vertrek naar Curaçao?
Je kunt Papiamentu al leren vanuit huis, voordat je naar Curaçao komt. Dit kun je bijvoorbeeld via een cursus Papiamentu doen. Papiamentu Online biedt bijvoorbeeld zo’n cursus aan. Zij hebben in samenwerking met EML education in Nederland hebben een online basiscursus Papiamentu gerealiseerd. Het doel van deze cursus is het stimuleren van stagiaires en (tijdelijke) Nederlandse bewoners op het eiland tot het leren en gebruiken van de basiscommunicatie van de taal. De curus bevat meer dan twintig hoofdstukken, bestaande uit woorden en zinnen, welke los van elkaar getoetst worden. Het grote voordeel van de cursus is dat cursisten kunnen leren wanneer ze dat zelf willen, en op hun eigen tempo. Normaal kost de cursus 149,95 euro, maar het bedrijf biedt het aan studenten van Bo Curacao momenteel aan voor 39,95 euro met de code ‘Bocuracao’. Mocht je van deze aanbieding gebruik willen maken, dan kun je contact opnemen met ons via Whatsapp of met Tim Driessen, de eigenaar van het bedrijf.