Blog: Betalen op Curaçao

op

Betalen op Curaçao gaat net even anders in zijn werking dan in Nederland. Dit kan vooral aan het begin van je stage periode even wennen zijn. In deze blog zullen we je wat meer uitleggen over betalen op Curaçao en waar je dan rekening mee moet houden.

Munteenheid Curaçao
Op Curacao wordt betaald met een andere munteenheid dan in Europa. In Europa hebben we de Euro, maar in Curaçao wordt gebruik gemaakt van de Antilliaanse Gulden, afgekort als ANG, ook bekend als de Florin. Dit betekent dat je zult gaan moeten betalen met deze munteenheid als je stage gaat lopen op het eiland. De Antilliaanse Gulden werd in 1828 ingevoerd op de eilanden van de Nederlandse Antillen. Sinds 2010 worden Sint Eustatius, Bonaire en Saba als drie afzonderlijke openbare lichamen gezien. Dit werd nu gezien als Caribisch Nederland, waar in 2011 de Amerikaanse Dollar werd ingevoerd. Curaçao en Sint Maarten bleven de Antilliaanse Gulden gebruiken tot op de dag van vandaag.

Wisselkoers
De Antilliaanse Gulden heeft een hele andere waarde dan de Euro. Je moet dus rekening houden met de zogenoemde wisselkoers. De wisselkoers ontstaat door de werking van vraag en aanbod naar een bepaalde munteenheid. Als er meer vraag is naar de Euro, dan wordt de Euro meer waard en zal de wisselkoers in Antilliaanse Guldens omlaag gaan. Dat betekent dat je voor 1 Euro meer Antilliaanse Guldens krijgt dan voorheen. Als er minder vraag is naar de Euro en hij wordt minder waard, dan zal de wisselkoers in Antilliaanse Guldens dalen. Je krijgt dan minder ANG voor je 1 Euro en daarom wordt de koers ongunstiger. De wisselkoers van de Antilliaanse gulden ten opzichte van de Euro fluctueert meestal tussen de 0,4-0,6 maar dat betekent niet dat hij altijd daartussen moet liggen. Dat ligt er helemaal aan hoeveel de Euro en Antilliaanse Gulden waard zijn op dat moment. Als de wisselkoers bijvoorbeeld 0,5 is dan betaal je 50 cent voor 1 ANG. Als de wisselkoers 0,6 is, dan betaal je 60 cent voor 1 ANG. Hoe lager de wisselkoers is, hoe gunstiger. De wisselkoers verandert ook continu. Dat betekent dat de wisselkoers elke minuut, of zelfs per seconde kan veranderen.

Dat heeft ook invloed op bijvoorbeeld de huur die je betaalt voor je kamer of auto. Laten we even een voorbeeld nemen. Je hebt een kamer gehuurd voor 1000 ANG en een auto voor 1000 ANG, wat in totaal 2000 ANG aan vaste lasten per maand zijn. In september is de wisselkoers 0,54. Dat betekent dat je voor je vaste lasten 1080 euro (2000 ANG * 0,54) betaalt. De maand erop, in oktober, is de wisselkoers 0,58. Je zult in deze maand dan 1160 euro (2000 ANG * 0,58) betalen. Het verschil tussen de vaste lasten van 2 opeenvolgende maanden is daardoor 80 euro. Je ziet dus dat de wisselkoers veel kan uithalen voor de grotere bedragen die je betaalt. De huur staat namelijk altijd vast, maar door de wisselkoers kan het aantal euro’s dat je uitgeeft flink verschillen. Dit is iets om zeker rekening mee te houden tijdens de begroting van je stageperiode op Curacao. Een tip die ik hiervoor zou geven is om (indien mogelijk) de grotere uitgaven zoals je huur contant te betalen in Antilliaanse Guldens. Sommige stagiairs krijgen hun stagevergoeding contant uitbetaald. Voor hen is het dus makkelijk om hun huur (gedeeltelijk) contant te betalen. In dat geval heb je namelijk niet te maken met de wisselkoers.

Kan ik mijn euro's meenemen?
Je kan altijd Euro’s meenemen, maar het is meestal niet nodig. Er zijn sommige kraampjes of kleine winkeltjes die wel eens wat enkele Euro’s accepteren maar dat zijn er vrij weinig. Natuurlijk is het altijd handig om een briefje van 5 Euro op zak te hebben, maar je hebt hier meer aan een briefje van 10 Antilliaanse Guldens. Dit kun je pinnen bij een pin automaat of in sommige supermarkten. Ook kun je op veel plekken in Curaçao betalen met Amerikaanse Dollars. Mocht je deze dus nog thuis hebben liggen en er vanaf willen, kun je ze ook meenemen.

Pinnen op Curaçao
Op Curacao kun je gewoon pinnen zoals je gewend bent op de meeste plaatsen. Als je je pasje bij je hebt kun je overal betalen. Let wel op of je pas aanstaat om wereldwijd gebruikt te worden. Dit kun je regelen in je online bankieren app of even contact opnemen met je bank. Op het eiland lopen ze, als het gaat om betalingen, een aantal jaar achter op Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld in Nederland niet meer betalen met je pinpas door hem door het apparaat te swipen maar kan dit in Curaçao nog wel. Ook werkt mobiel betalen zoals Apple Pay bijvoorbeeld op de meeste plekken maar komt het ook wel eens een enkele keer voor dat dit niet werkt. Ook kun je maar tot 100 ANG met je mobiel betalen. Het is dus wijsheid om je pinpas wel altijd op zak te hebben. Daarnaast werkt VPay ook net even anders op Curaçao. Het werkt namelijk niet in Antilliaanse Guldens maar in Amerikaanse Dollars. Dit betekent ook dat het niet overal wordt geaccepteerd. Bij je bank kun je een pas aanvragen zonder VPay, wat dus zeker is aan te raden. Je zult dan een Maestro kaart krijgen, wat over het algemeen overal geaccepteerd wordt.

Geld overmaken
Geld overmaken werkt op Curaçao ook net even wat anders. Er is een verschil tussen geld overmaken naar Nederlandse rekeningen of geld overmaken naar Curaçaose rekeningen. Mocht je geld willen overmaken naar een Nederlandse rekening, dan werkt dit zoals je gewend bent en het kan gemakkelijk via de mobiel bankieren app op je telefoon. Ook tikkie werkt gewoon op het eiland, dus je kunt dit heel makkelijk regelen met je medestudenten als iemand een keer wat voorschiet. Het kan ook wel eens voorkomen dat je geld moet overmaken naar een Curaçaos rekeningnummer voor bijvoorbeeld je huur. Dit is net even wat anders en kun je ook niet via je telefoon doen. Je hebt hiervoor een laptop nodig en een Digipass zoals een Rabo Scanner of e-dentifier. Houdt er dus ook rekening mee tijdens het inpakken van je koffer dat je deze twee spullen niet vergeet. Om geld over te maken naar een Curaçaose rekening log je in bij mobiel bankieren op je laptop met je e-dentifier / Rabo scanner. Daarna start je een overboeking zoals je gewend bent. De valuta verander je dan in Antilliaanse Guldens. Ook bestaan Curaçaose rekeningnummers alleen uit cijfers. Hier moet je dus ook even op letten met invullen. De overboeking moet eerst goedgekeurd worden door je bank in Nederland. Dit kan een aantal dagen duren, dus wees op tijd met je betalingen als ze voor een bepaalde datum betaald moeten worden.

Al met al valt het dus mee hoe hoeveel verschil er zit tussen betalen in Nederland en op Curaçao. Maar bovenstaande zaken zijn wel handig om alvast te weten voordat je begint met je stage op Curacao.

curacao