Papiamentu leren & fit blijven

op

Je hebt de stap genomen om naar Curaçao te komen, wat geweldig! Misschien heb je al gehoord dat er een aantal verschillen zijn met Nederland. Naast dat er veel Nederlands gesproken wordt, is Papiamentu ook zeker niet weg te denken.

De taal Papiamentu
Papiamentu is de moedertaal van de meeste inwoners op Curaçao. Het werd in maart 2007 erkend als de officiële taal van het eiland. Kinderen groeien op met Papiamentu als hun moedertaal. Hoewel er Nederlandse lessen worden gegeven op school, blijft de overstap tussen de twee talen voor velen lastig. Daarom hebben sommige mensen op het eiland nog moeite met het voeren van gesprekken in het Nederlands. Met name kinderen ervaren moeilijkheden met de Nederlandse taal omdat ze opgroeien met Papiamentu.

Sectoren waarin kennis van Papiamentu van pas komt
Zoals eerder besproken, spreken veel kinderen geen of gebrekkig Nederlands. Dit kan communicatie bemoeilijken als je stage loopt in een omgeving waar kinderen aanwezig zijn. Als je bijvoorbeeld stage loopt op een basisschool of bij huiswerkbegeleiding, kan het handig zijn om enkele zinnen Papiamentu te spreken. Daarnaast wordt het spreken van Papiamentu zeer gewaardeerd in sectoren zoals de horeca, zorg en maatschappelijk werk. Ook in andere sectoren wordt het op prijs gesteld als je enkele zinnen Papiamentu kent. Over het algemeen hebben we gemerkt dat de taal vooral veel wordt gesproken in grotere bedrijven.

Hoe kun je Papiamentu leren?
Je kunt Papiamentu al leren voordat je naar Curaçao komt, gewoon vanuit huis. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een cursus Papiamentu te volgen. Papiamentu Online biedt zo'n cursus aan. In samenwerking met EML Education in Nederland hebben ze een online basiscursus ontwikkeld. Het doel van deze cursus is om stagiaires en (tijdelijke) Nederlandse bewoners op het eiland te stimuleren de basiscommunicatie van de taal te leren en te gebruiken. De cursus bestaat uit meer dan twintig hoofdstukken met woorden en zinnen, die afzonderlijk worden getoetst. Het grote voordeel van de cursus is dat je kunt leren op het moment dat het jou uitkomt en in je eigen tempo.

Caribbean Warrior
Stagiaires die deze cursus willen volgen en via Bo Curaçao bij Caribbean Warrior* terechtkomen, krijgen een gratis maand training ter waarde van 60 ANG. Als je gebruik wilt maken van deze aanbieding, kun je contact opnemen via WhatsApp of met Tim Driessen, de eigenaar van het bedrijf.

*Caribbean Warrior is een nieuw bedrijf dat zich richt op outdoor fitnesslessen. Het sporten in een groep motiveert je om door te blijven gaan. Stagiaires via Bo Curaçao krijgen 50% korting op het abonnementsgeld voor de eerste maand.

Wil je meer weten? Stuur ons gerust een e-mail naar info@bocuracao.nl of stuur ons een bericht via WhatsApp!