Blog: Verschillen Curaçao en Nederland

op

Je gaat stagelopen op het zonnige Curaçao, of te wel tropisch Nederland! Maar is dat wel zo? Er zijn natuurlijk verschillen tussen Nederland en Curaçao. In dit artikel gaat het over de mentaliteit, wat is er anders en wat is hetzelfde?

Als je aankomt op Curaçao zul je de zogeheten poko poko mentaliteit ervaren. Ook qua mentaliteit verschilt Curaçao met Nederland. In Nederland gaat alles erg gehaast en raken mensen snel geïrriteerd als het even niet zo gaat als ze gewend zijn. Het woord “Haast” kennen ze op Curaçao volgens mij niet, want alles gaat er lekker op zijn gemak.

Vaak is dat fijn maar in sommige situaties kan het ook een nadeel zijn. Zo kan het zijn dat je bij een bedrijf een afspraak maakt, maar bij aankomst gewoon in de rij moet staan zoals alle andere bezoekers. Zou er iemand ‘s ochtend langskomen om iets te repareren? Sta er dan niet raar van op te kijken als de persoon in de namiddag langskomt.

Wanneer jij stage komt lopen op Curaçao kun je deze mentaliteit tegenkomen wanneer je bijvoorbeeld in de supermarkt staat. Er wordt dan ook rustig aan gedaan en er is geen haast. In dit soort gevallen is het het beste om je over te geven aan deze mentaliteit aangezien je er toch niks aan kan veranderen.

Aan de andere kant geeft het ook rust. Naast dat je stage loopt op het eiland, voelt elke vrije dag als vakantie. Dat is gek, aangezien je toch veel werkt.

Naar mijn mening zou elke Nederlander dit Curaçaose gevoel van rust eens moeten ervaren. Dit hangt namelijk over heel het eiland heen. Deze sfeer heeft mijn eigen ogen ook geopend. In Nederland is er een go-go-go mentaliteit, terwijl je ook veel gedaan krijgt zonder haast.

Ook is het klimaat van Curaçao een belangrijke factor bij de relaxte sfeer. Wanneer het erg warm is, ben je vaker geneigd om het rustiger aan te doen.

Kortom is de Curaçaose mentaliteit even wennen maar krijg je er zoveel rust voor terug!

chil