Myrthe was bij Aquafari Curacao

op

Het mooiste van Curaçao is natuurlijk de onderwaterwereld. Tijdens je stage op Curaçao kun je aan de kusten van dit heerlijke eilandje fantastisch snorkelen en voor de duikliefhebbers zit er aan elk strandje wel een duikschool waar je lessen en duik spullen kan afnemen. Veel mede stagiaires van mij halen op Curaçao hun PADI en kunnen vervolgens, wanneer zij zelf willen, genieten van de diepzee schoonheid.

Ik vind de onderwaterwereld echt prachtig. Ik ben alleen een beetje een zeurpiet als het op het ademen aankomt. Als ik ga snorkelen dan moet ik de hele tijd door mijn mond ademen. Hierdoor heb ik de neiging om snel te ademen waardoor ik me heel gespannen voel. Rustig en gecontroleerd ademen is echt lastig voor mij tijdens het snorkelen. Daarom ben ik een beetje bang om te gaan duiken. Ik heb van diverse mensen daarnaast verhalen gehoord over paniekaanvallen onder water. Als mij dat gebeurd wil ik sowieso gewoon meteen omhoog en dat is heel gevaarlijk. Daarom durf ik niet zo goed te duiken, hoewel ik dat heel jammer vind.

Gelukkig is hier op Curaçao een oplossing voor mensen zoals ik die niet direct staan te trappelen om met duikflessen op de rug het water in te gaan. Aquafari. Een heel bijzonder concept. Je gaat dan onder water met een soort onderwater scooter. In deze scooter is een soort helm ingebouwd waar een luchtbel in zit. Deze heeft een constante toevoer van zuurstof, zodat je genoeg lucht hebt. De helm is een beetje vergelijkbaar met een ouderwetse duikhelm, of een astronautenhelm. Hierdoor krijgt je gezicht een hele aparte vorm in de weerspiegeling vanuit je bel. Het is voor mensen zoals ik ideaal. Je kunt gewoon ademen en toch het topje van de sluier oplichtten wat duiken nou eigenlijk is.

Omdat ik het leuk vond om dit samen met mijn ouders te ontdekken - en het wel redelijk prijzig is, heb ik gewacht tot zij voet op Curaçaose bodem hadden gezet voordat ik dit avontuur aan ben gegaan. Een jongen die ik ken van uitgaan werkt bij Aquafari. Naast dat het leuk was om dit met mijn ouders te delen, vond ik het ook heel leuk om dit met hem te doen.

We hadden om 12 uur gereserveerd s’ middags. We kregen vooraf een korte presentatie met de signalen die de instructeurs gebruikten onder water om ons dingen duidelijk te maken en hoe de scooter werkt. Vervolgens gingen we al vrij snel het water in. De onderwater scooter ligt dan in het water, wel aan de oppervlakte natuurlijk. Door een kleine duik te maken kom je in de kom terecht en kun je vrij ademen. Daarna brengen de duikinstructeurs je dieper onder water en kan het avontuur beginnen. Mijn moeder bleek opeens claustrofobisch te zijn - heb ik nooit iets van meegekregen verder -. Ze vond het te eng en besloot het water uit te gaan. Helaas pindakaas. Dit was namelijk een van de vetste dingen die ik ooit heb gedaan! Je tuft langzaam vooruit op je scootertje en ziet de wereld door je belletje. Het is alsof je heel dicht op een aquarium zit met je gezicht. We hebben de vissen gevoerd onder water, dat is echt tof want de vissen komen dan allemaal heel dichtbij je zwemmen. We hebben allemaal verschillende geweldige vissen gezien en mooi koraal. Het is echt bijzonder om zo dichtbij maar ook zo ver weg te zijn. Je gaat maar een paar meter onder water maar je waant je in een hele andere wereld. Een wereld waarin geld geen waarde heeft en vissen de baas zijn. Het is heel ontspannend, je kan namelijk niet praten met elkaar en bent wel heel bewust van de omgeving. Al is niet alles onder water anders dan boven water. De topchauffeur in mij kwam ook onder water goed uit de verf; door alle mooie dingen keek ik niet meer waar ik ging en reed ik een onderwater berg aan. Ook reed ik mijn vader een stuk of drie keer aan. Gelukkig gaat de scooter langzaam, dus is zo’n aanrijding niet bepaald catastrofaal. Toen we weer boven water waren, was ik de rest van de dag en de dag erna nog volkomen gewauwd door wat we beleefd hadden. Dit was zo gaaf.

Nu wil ik ook graag mijn PADI gaan halen, zo prachtig als dit was, wil ik het vaker beleven!

myrthe-bo-curacao-aquafari-1
myrthe-bo-curacao-aquafari-3
myrthe-bo-curacao-aquafari-4
myrthe-bo-curacao-aquafari-5

Myrthe haar tijd zit er bijna op... Of toch niet? Lees dat snel hier.