Het corona virus op Curaçao

op

Meer info over de PCR-test (verplicht als je Curaçao in wilt reizen)
Wanneer je vanuit Nederland naar Curaçao reist is een PCR-test met negatieve uitslag verplicht. Deze test dien je maximaal 72 uur voor vertrek te laten doen. Advies is om dit 3 dagen voor vertrek te laten uitvoeren (hou er rekening mee dat je een aantal uur in de rij kan staan voor het testen). Vertrek je bijvoorbeeld op zondag om 10:50 uur, laat je dan donderdag na 11:00 uur testen en in de meeste gevallen heb je dan vrijdagavond de uitslag binnen. Let op de volgende informatie:
- Neem je uitslag uitgeprint mee in je handbagage! Deze moet je kunnen laten zien, het is NIET voldoende om de uitslag op de telefoon te laten zien (digitale versie).
- Een test via de GGD (die alleen test als je klachten hebt) is niet voldoende, zij geven namelijk geen 'papieren' gezondheidsverklaring af. Je krijgt de uitslag telefonisch. Ook kan het zijn dat het bij hen langer dan 72 uur duurt voordat je de uitslag ontvangt, deze is dan niet meer geldig voor reizen naar Curaçao.
- De test die uitgevoerd wordt via gorgelen, wordt niet meer geaccepteerd door Curaçao! Zorg er dus voor dat je een PCR-test hebt die uitgevoerd is door middel van wattenstaafje in de keel/neus. Laat bijvoorbeeld je PCR-test uitvoeren via HetHuisartsLab, zij hebben door het hele land meerdere locaties om de test te laten afnemen.
- Voor meer informatie m.b.t. de documenten die je moet aanleveren ga naar: Curacao entry portal

Bezoekers uit Nederland en bepaalde landen uit Europa mogen weer naar Curaçao reizen vanaf 1 juli. Eerder was dit een streefdatum, maar inmiddels heeft de regering deze datum officieel gemaakt. Belangrijkste maatregelen tot nu toe:
- Minimaal 14 dagen voor vertrek mag de reiziger niet in een door Curaçao onveilig gezien land zijn geweest;
- Maximaal 72 uur voor vertrek moet er een PCR-test worden gedaan, het resultaat moet negatief zijn om te vliegen;
- Maximaal 72 uur voor vertrek moet er een Passenger Locator Card ingevuld worden;
- Er moet een goede reisverzekering afgesloten worden;
- Zorg er daarnaast voor dat je voldoende mondkapjes mee hebt voor tijdens je vlucht. Deze zijn namelijk verplicht om tijdens de gehele vlucht naar Curaçao te dragen.

Voor meer vragen hierover of informatie kijk op: https://www.naarcuracao.com/vakantie-curacao-corona/

UPDATE 29 september 2020: 2 maanden verder
Afgelopen weken/maanden (vanaf 1 juli) zijn er weer Nederlandse toeristen en stagiaires naar Curaçao gekomen. Zo zit ons eigen studentenhuis volledig vol en is er een gezellige club Nederlandse stagiaires voor de komende maanden op het eiland om hun stage te lopen.
Maar hoe is het qua de besmettingen en maatregelen op Curaçao? De eerste weken/maanden vanaf de opening van het luchtruim waren er eigenlijk niet of nauwelijks maatregelen (uitgezonderd natuurlijk de 'normale' social distance regels). Echter vanaf half/eind augustus zijn er gestaagd een aantal gevallen op Curaçao bijgekomen. Op moment van schrijven zijn er 215 besmette personen. In verband met de stijging van de gevallen, heeft de overheid van Curaçao per 14 september 2020 besloten om een aantal extra maatregelen in te stellen. De maatregelen omvatten o.a.:
– Samenkomsten van meer dan 4 personen in publieke ruimte (incl. openbare weg) zijn niet toegestaan.
– Horeca max. 50% van capaciteit met een max. van 50 personen. Dit geldt ook voor kerken.
– Max. 25 personen in sportschool.
– Truki pan max. 4 personen tegelijk in de rij.
– Sluitingstijd voor o.a. horeca is uiterlijk 22:00.
– Sport-evenementen kunnen doorgaan, maar zonder publiek.
– Geen Openbaar Vervoer meer na 23:00.
– Avondklok van 23:00 - 05:00 uur.
Alles is nog open: horeca, excursies (waaronder Klein Curacao), winkels, etc. Alleen wel met een limiet op aantal mensen dat er binnen mag zijn.

Hoe is het om in deze tijd stage te lopen op Curaçao met de huidige maatregelen? Jayresa vertelt hierover:
In 2016 heb ik stage gelopen op Curaçao en per augustus 2020 ben ik opnieuw hier om een stage van 20 weken te lopen. Qua corona en maatregelen merk je natuurlijk wel dat het anders is dan toen ik in 2016 op Curaçao was. Maar ik heb hier geen 'last' van. Het is eigelijk beetje hetzelfde als in Nederland. Je kunt nog wel van alles doen, maar moet rekening houden met afstand etc.
Ik woon in een studentenhuis met 23 mensen en het is wel toegestaan om met je 'huishouden' ergens te zijn. Dit maakt het enorm gezellig en hierdoor mis ik de feestjes niet. Er zijn misschien minder feestjes en grote activiteiten dan in 2016, maar er zijn nog wel veel leuke happy hours en we huren geregeld met het hele huis een bootje of houden een gezellige bbq of feestje thuis. Ook sport, uiteten gaan, cocktailtjes drinken, naar het strand gaan en excursies doen (o.a. met dolfijnen zwemmen en klein Curaçao) kan gewoon nog! Ik geniet enorm en als ik het tot nu toe vergelijk met 2016, vind ik het net zo leuk en gezellig!

UPDATE 24 juni 2020: Grenzen vanaf 1 juli officieel open

UPDATE 16 juni 2020: Laatste nieuws omtrent corona op Curaçao
De Curaçaose overheid heeft bekend gemaakt dat ze er naar streven om het luchtruim naar Nederland en West-Europa vanaf 1 juli te openen. Ook zal er dan naar een aantal omliggende eilanden gevlogen mogen worden. Als het luchtruim geopend wordt, mogen toeristen weer op het eiland komen en hoeven ze niet eerst 2 weken in quarantaine te blijven. Wel gelden er een aantal voorzorgsmaatregelen, onder andere: social distance, vliegen met een mondkapje en voordat je naar Curaçao vliegt moet je een coronatest doen. Al deze maatregelen zullen wij tijdig bij onze studenten bekend maken, zodat zij zich hier op kunnen voorbereiden.

De belangrijkste verandering is vooralsnog wel dat inwoners van Curaçao in het buitenland, terug mochten keren naar het eiland en dat er een verplichte quarantaine aan vast zit. Dit is dan ook gebeurt in de afgelopen weken, hierdoor zijn er 3 nieuwe besmettingen geconstateerd bij die personen die terug zijn gevlogen en in de verplichte quarantaine zitten. Nieuwe lokale besmettingen zijn nog niet vastgesteld. Tot op heden is er nog geen concrete data doorgegeven m.b.t. het openen van het luchtruim voor toeristen of stagiaires. Wel is het zo dat de versoepelingen intern door gaan, zo is inmiddels de avondklok verschoven naar middernacht en zijn de horeca gelegenheden weer open tot 22:00 uur. Zodra er meer nieuws is omtrent het openen van het luchtruim zullen we dit gelijk delen op onze kanalen.

Laatste nieuws omtrent corona op Curaçao update 5 mei 2020
In de afgelopen 8 weken heeft Curaçao in een ‘shelter at home’ gezeten, ook wel bekend als ‘lockdown’. Voor eilandbewoners betekende dit dat je alleen het huis uit mocht voor ‘vitale beroepen’ of noodzaak. Op het moment van schrijven zijn er geen nieuwe vastgestelde besmettingen meer op het eiland, de teller blijft op 16 totale besmettingen staan. In de persconferentie van vandaag werd bekend gemaakt dat vrijdag 8 mei de lockdown vervalt. Tot op heden heeft het team van Bo Curaçao vanuit huis gewerkt, vanaf maandag 11 mei zullen we weer aanwezig zijn op kantoor. Niet alleen ons kantoor, maar veel bedrijven zullen hierdoor weer (meer) aan het werk gaan, wat uiteraard positief is voor de economie van het eiland. Let wel: de regering van Curaçao is nog bezig met een plan voor het openen van het luchtruim, echter door de huidige maatregelen heeft het eiland de tijd gehad om zich meer voor te bereiden op eventuele nieuwe besmettingen. Door de huidige versoepelingen zijn we erg positief en kijken we er naar uit om iedereen aan een stage te helpen in goede gezondheid en vanuit ons kantoor.

Corona op Curaçao maart 2020
Op 12 maart 2020 is de eerste COVID-19 besmetting vastgesteld op Curaçao. Op het moment van schrijven zijn er 14 besmettingen. De regering van Curaçao heeft dan ook besloten in de loop van maart verschillende maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen en hiermee “de openbare gezondheid te beschermen en overbelasting van de zorgcapaciteit te voorkomen”. Eerder heeft de regering van Curaçao het luchtruim gesloten en beperkingen opgelegd aan de horeca van het eiland. Inmiddels zijn deze maatregelen aangepast en verscherpt, dit houdt in dat de bevolking van Curaçao verplicht is tot thuisblijven, met uitzondering van ‘vitale beroepen’ of noodzaak. Voor het actuele nieuws willen we jullie doorverwijzen naar de nieuws websites van Dolfijn FM en Paradise FM.

Wat houdt dit in voor Bo Curaçao, de huidige stagiaires en toekomstige stagiaires
Als stagebureau op Curaçao heeft de huidige situatie direct invloed op ons en onze stagiaires. Naar aanleiding van de maatregelen zijn veel van de stagiaires die via ons naar Curaçao zijn gekomen weer terug naar Nederland gegaan. Gedurende deze periode hebben we veel contact met de stagiaires en helpen we ze waar nodig. Ben jij een stagiair, maar ben je niet via ons op het eiland gekomen dan mag je ook altijd contact met ons opnemen voor vragen. Ons team werkt vanuit huis hierdoor kunnen onze openingstijden af en toe fluctueren echter blijven we z.s.m. reageren op mails en WhatsApp. Daarnaast hebben we contact met verschillende scholen in Nederland en zijn we hoopvol voor de toekomst.

Aankomende stageperiode
In de afgelopen periode hebben we veel contact gehad met studenten, scholen en bedrijven omtrent het Corona virus. Hierin is duidelijk naar voren gekomen dat we allemaal hoopvol zijn voor de toekomst. Als bedrijf staan we er dan ook positief in en verwachten we dat we in september weer studenten kunnen ontvangen. Om die reden blijven we dan ook doorgaan met onze belangrijkste werkzaamheden: stages regelen voor studenten voor de aankomende periode en ondersteuning bieden voor de huidige stagiaires. Echter i.v.m. de huidige maatregelen op Curaçao en in Nederland kan het voorkomen dat bedrijven en scholen gesloten zijn, hierdoor kan het proces van het regelen van de stage langer duren dan normaal, we hopen voor jullie begrip hierin.

Gedurende het proces houden we jullie op de hoogte van de maatregeling op Curaçao en de reacties van de bedrijven. Mocht in het uiterste geval door het Corona virus het niet mogelijk zijn om in september te starten, zoeken we samen met jou en het stagebedrijf naar een oplossing. Tevens houden we je voorkeur voor huisvesting en vervoer vast, deze maken we pas definitief wanneer er bevestiging is dat het luchtruim weer geopend is (afhankelijk van beschikbaarheid).

Al met al kijken wij uit naar de komende stageperiode! We willen iedereen veel sterkte en gezondheid in deze periode wensen en hopelijk tot ziens! Indien je nog vragen hebt, neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@bocuracao.nl of WA +5999 512 7216. Ga naar onze contactpagina voor meer informatie.

Belangrijke nummers en websites op Curacao:
‘Heb ik Corona?’: 9345 (24 per dag)
Vragen over de maatregelen: 9320 tussen 13:00 en 17:00 uur
Politie voor overschrijding van de maatregelen: 917
Politie Whatsapp nummer: +5999 5242480
Regering Curaçao +5999 5640440

https://gobiernu.cw/nl
Dolfijn FM
Paradise FM live blog