Het corona virus op Curaçao

op

UPDATE 28 JULI 2022
Geen veranderingen na update 17 mei 2022.

UPDATE 17 MEI 2022
Per 23 maart 2022 zijn alle corona-maatregelen vervallen. Dat betekent o.a.:
– Geen test meer nodig, ook niet voor de (terug)reis van Curacao naar Nederland.
– Geen mondkapjes meer: formeel nog wel in het vliegtuig maar KLM en TUI hebben aangegeven niet hierop te handhaven.
– Geen verplichte social distancing of samenscholingverbod.
– Per 4 mei 2022 is ook de eis voor een goede reisverzekering vervallen.

UPDATE 10 maart 2022
Sinds deze week zijn zo goed als alle maatregels komen te vervallen. Je hoeft niet meer te testen wanneer je naar Curaçao komt (check dit bij je vliegmaatschappij). Daarnaast hoef je geen mondkapje meer op in winkels tenzij de winkel dat zelf aangeeft. Wel moet deze nog op tijdens gebruik van OV (dus ook vliegtuig) en in het ziekenhuis. Ook mogen events weer worden gehouden met maximale capaciteit.

Mocht je nog meer vragen hebben over de huidige maatregelen bezoek dan Gobiernu.cw, Paradise FM of neem contact met ons op.

Bekijk ook onze speciale voorwaarden: blog: speciale COVID-19 voorwaarden.

UPDATE 18 februari 2022
17 Februari is er weer een persconferentie geweest omtrent de ontwikkelingen rondom covid-19 op het eiland. De premier had een timeout ingelast voor het eiland, deze is een aantal keer verlengd maar sinds gisteren is de avond klok er af. Ook mag er weer gedanst worden tijdens events en zijn in de buitenlucht mogen maximaal 400 mensen samenkomen en in binnenruimtes staat het max op 200. Ook boten mogen weer hun volledige capaciteit weer ontvangen.

UPDATE 8 februari 2022
3 Februari is er weer een persconferentie geweest omtrent de ontwikkelingen rondom covid-19 op het eiland. De premier had een timeout ingelast voor het eiland, deze is wederom verlengd met 10 dagen. De avondklok is nu van 00:00 tot 4:30 uur, restaurants en andere horecagelegenheden moeten sluiten om 23:00 uur. Alle events zijn gecanceld, ook laag risico events.

UPDATE 12 januari 2022
6 januari is er weer een persconferentie geweest omtrent de ontwikkelingen rondom covid-19 op het eiland. De premier heeft een timeout ingelast voor het eiland. Dit betekend dat de maatregelen wat zijn aangescherpt voor 10 dagen. De avondklok is nu van 22:00 tot 4:30 uur, restaurants en andere horecagelegenheden moeten sluiten om 9 uur. Alle events zijn gecanceld, ook laag risico events.

UPDATE 5 januari 2022
Deze week is er weer een persconferentie geweest omtrent de ontwikkelingen rondom covid-19. De avondklok is aangepast naar 1:00 tot 4.30. Daarnaast mogen er max vier personen aan één tafel in de horeca zitten (uitzondering huishoudens). Bij events mogen maximaal 50 personen binnen aanwezig zijn, buiten maximaal 75 personen. Mondkapjes dragen binnen in openbare gelegenheden blijft verplicht. Op het moment van schrijven zijn er 4757 actieve besmettingen waarvan 28 in het ziekenhuis en 8 op de IC. Er zijn ongeveer 96.000 mensen volledige gevaccineerd en iedereen kan een booster halen.

UPDATE 29 December 2021
Premier Gilmar ‘Pik’ Pisas verwacht geen aanscherping van de corona maatregelen tot aan de jaarwisseling. Ondanks de stijgende cijfers is er nog geen grote stijging te zien in de IC. Op dit moment zijn er 1859 actieve besmettingen met 12 in het ziekenhuis waarvan 7 op de IC. Ook mag je als stagiair een booster ontvangen op Curaçao of je volledig laten vaccineren als je minimaal 1 maand op het eiland zit. Heb je 3 maanden geleden COVID gehad, dan mag je ook een booster halen. Je moet hier telefonisch een afspraak voor maken op: 9345 van maandag t/m vrijdag tussen 8:00 en 17:00 uur. Op het moment worden er geen (dans) feesten gegeven voor meer dan 100 bezoekers. Maar wanneer deze er weer komen dan moet je boven de 100 bezoekers een QR code laten zien.

UPDATE 22 December 2021
Door de stijgende cijfers is er vandaag een persconferentie op het eiland gehouden. De afgelopen dagen zijn de cijfers verdubbeld: Eerder deze week nog 23 positief getest, eergisteren 39, gisteren 95 en vandaag 181. Door deze heftige stijging verwacht de regering van Curaçao dat Omicron op het eiland aanwezig is. Hierdoor zijn de maatregelen weer aangescherpt:

  • Niet meer dan 4 personen bij elkaar in het openbaar (straat/strand etc., buiten eigen huishouden om);
  • Dans evenementen zijn afgelast;
  • Ondernemingen mogen niet meer dan 100 mensen ontvangen;
  • Avondklok blijft ongewijzigd van 3 tot 4.30 uur;
  • Advies zo veel mogelijk thuiswerken.

Vanaf vrijdag zal Curaçao beginnen met de booster shots en op het moment van schrijven zijn 96.000 mensen hier volledige gevaccineerd. Omdat de meeste stages eind januari/begin februari beginnen gaan we er vanuit dat deze gewoon door kunnen gaan.

Mocht je nog meer vragen hebben over de huidige maatregelen bezoek dan Gobiernu.cw, Paradise FM of neem contact met ons op.

Bekijk ook onze speciale voorwaarden: blog: speciale COVID-19 voorwaarden.

UPDATE 8 december 2021
Ondanks de cijfers in Nederland, blijft de situatie op Curaçao onveranderd en 'onder controle', de avondklok staat ingesteld van 3:00 toto 4:30 uur en de gemiddelde actieve besmettingen blijft rond de 100. De cijfers worden dagelijks gedeeld via Gobiernu.cw en hun Facebook pagina. Bij activiteiten met meer dan 100 bezoekers dien je een vaccinatie bewijs te laten zien d.m.v. een QR code. Deze code kan je krijgen via www.curacaohealthapp.com, de code die in NL wordt gebruikt kan je ook op Curaçao gebruiken. Op het moment van schrijven zijn er 93.000 mensen volledig gevaccineerd.

UPDATE 12 november 2021
Op het moment van schrijven is er nog steeds een avondklok vanaf 1:00 tot 4:30 uur. Echter zijn de besmettingen op het eiland erg laag op het moment waardoor deze er misschien binnenkort vanaf gaat. Bij activiteiten met meer dan 100 bezoekers dien je een vaccinatie bewijs te laten zien d.m.v. een QR code. Deze code kan je krijgen via www.curacaohealthapp.com, de code die in NL wordt gebruikt kan je ook op Curaçao gebruiken. Op het moment van schrijven liggen er 9 mensen in het ziekenhuis, waarvan 3 op de IC. Het totaal aantal actieve cases op het moment van schrijven op Curaçao zijn 90. Van de 218 mensen die sinds 20 juli door Covid in het ziekenhuis zijn terechtgekomen waren er 202 niet gevaccineerd. Op het moment van schrijven zijn er 93.000 mensen volledig gevaccineerd.

UPDATE 12 augustus 2021
Op het moment van schrijven is er weer een persconferentie geweest op Curaçao. Door de stijging in besmettingen vullen de IC bedden zich ook weer langzaam in het ziekenhuis. Omdat het eiland maar 1 ziekenhuis heeft kan er niet meer ruimte worden gecreëerd dan er nu is. Hierdoor is er ook minder ruimte voor reguliere zorg, personeels te kort en dit betekend dus weer dat de maatregelen weer aangescherpt worden voor in ieder geval 3 weken. Hier een korte samenvatting van de maatregelen van 13 augustus: avondklok van 24.00 tot 04.30. Niet meer dan 100 bezoekers per activiteit toegestaan. Dansen en harde muziek is daarbij niet toegestaan. Ook voor beachclubs geldt een maximum van 100 bezoekers. Er moet dan wel 2 meter afstand gehouden worden, er mag niet gedanst worden, geen harde muziek en alle bezoekers moeten geregistreerd worden.Op boten zijn ook maximaal 100 personen toegestaan, mits de boot deze ruimte biedt. Bij betreden van winkels en is het dragen van een mondkapje verplicht. 11 Augustus lagen er 34 in het ziekenhuis, waarvan 16 op de IC. Het totaal aantal actieve cases op het moment van schrijven op Curaçao zijn 633. De afgelopen dagen is het aantal actieve besmettingen tussen de 550 en 630. Op het moment van schrijven zijn er 84.083 volledig gevaccineerd

UPDATE 19 juli 2021
Op het moment van schrijven is Nederland een hoog risico land, echter verandert er niet zo veel wanneer je naar Curaçao komt. Max 72 uur voor vertrek doe je een PCR test en 3 dagen na aankomst een Antigeen. Dit moest al voor bijna alle reizigers met uitzondering van mensen die op het eiland wonen. Aangezien NL nu hoog risico is, is dit weer van toepassing op alle reizigers vanuit NL. Het dragen van een mondkapje is verplicht bij winkels, apotheek, ziekenhuis, OV, casino's en kapsalons. Bij overige zaken wordt het geadviseerd. Ook op Curaçao lopen de besmettingen weer op, op het moment van schrijven zijn dit 405 actieve gevallen, net als in NL ligt de gemiddelde leeftijd lager dan voorheen en zijn de ziekenhuisopnames minimaal. Vorige maand waren er ruim 76000 volledig gevaccineerd, op dit moment zijn dat er 81000. Aangezien de ziekenhuisopnames minimaal zijn, zijn er nog geen nieuwe maatregelen ingezet. Indien dat gaat gebeuren (en dit invloed zal hebben op je eventuele stage) dan zullen we dat hier vermelden. Eerder was het niet mogelijk om je te laten vaccineren als stagiaire, echter wanneer je 4 weken of langer op het eiland verblijft kan je je nu ook op Curaçao laten vaccineren. Het kan zijn dat dit in de toekomst weer gaat veranderen, dus mocht je je willen laten vaccineren hou er dan rekening mee dat dit misschien niet tijdens je stage kan. Mocht je nog meer vragen hebben over de huidige maatregelen bezoek dan Gobiernu.cw of neem contact met ons op.

Bekijk ook onze speciale voorwaarden: blog: speciale COVID-19 voorwaarden.

UPDATE 22 juni 2021
Begin deze maand is de avondklok op het eiland opgeheven. Dit omdat op het moment van schrijven er nog maar 33 actieve besmettingen zijn en gemiddeld het aantal nieuwe besmettingen per dag al dagen op 2 zit. Daarnaast zijn al ruim 76.000 van de 120.000 mensen die op het moment gevaccineerd kunnen worden, volledige gevaccineerd. Ook worden de toeristen voor hun reis getest via PCR en op de 2de dag na aankomst getest met een sneltest. Hierdoor houdt Curacao grip op de situatie. De evenementen op het eiland zijn weer begonnen en er mogen weer event georganiseerd worden met meer dan 250 bezoekers, deze bezoekers moeten dan wel een negatieve test of vaccinatie bewijs kunnen laten zien. Al met al gaat het erg goed met Curaçao.

UPDATE 18 mei 2021
Vanaf 19 mei zijn de corona maatregelen weer versoepeld, zo mag je weer naar het strand tot 20:00 uur, is de avondklok naar 23:00 uur gegaan en mogen restaurants ook weer klanten binnen ontvangen. Groepen groter dan 4 personen zijn hier niet toegestaan. Evenementen bij hotels, zoals bruiloften en recepties mogen weer maar op maximaal 50 procent van de capaciteit met een maximaal toegestaan aantal personen van 50. Bioscopen en Casino's mogen tot 22.00 uur weer open. Thuis mag je maximaal tien personen ontvangen. Het aantal actieve besmettingen zit op het moment van schrijven op 67 en met een testratio van 0.4 %. Er zijn al ruim 80.000 mensen gevaccineerd, waarvan meer dan de helft al een tweede prik heeft ontvangen.

UPDATE 11 mei 2021
Vanaf vandaag 11 mei is de 'Plachi di dia' opgeheven, waar je nog eerder alleen naar de supermarkt mocht op 'de dag van de letter van je nummerplaat', mag je nu weer elke dag de weg op. De stranden zijn nog niet volledig open, hier mag je alleen met maximaal vierpersonen naar toe tussen 4.30 uur en 9.00 uur en aan het einde van de middag tussen 16.30 uur en 18.30 uur. Daarnaast mogen de sportscholen en contactberoepen zoals kapsalons weer open. Dit moet wel op afspraak. De hygiënemaatregelen moeten worden gevolgd en een mondkapje is verplicht. Op het moment van schrijven zijn er 600 mensen getest en is er niemand positief getest, het aantal positieve besmettingen ligt nu op 127 totaal.

UPDATE 4 mei 2021
Gisteren is er in de persconferentie bekend gemaakt dat er vanaf vandaag versoepelingen in gaan. Echter blijft de plachi di dia nog van kracht. Dit betekent dat je alleen de straat op mag met je auto wanneer jouw letter van je kenteken aan de beurt is. Restaurants mogen de terrassen openen tot 50% van hun capaciteit. Er moet twee meter afstand worden gehouden en vier mensen mogen maximaal aan één tafel buiten plaatsnemen. Tot 20.00 uur is er delivery of pick-up mogelijk. Hardware stores, electronica zaken en retail mogen de deuren weer openen. Er wordt een persoon uit een huishouden toegelaten. Thuis mag je maximaal vier personen ontvangen. Zondag blijft een autoloze zondag. Tot 8:00 uur 's ochtends mag je naar het strand om te zwemmen. Zolang Plachi di dia van kracht is mag je dus nog niet naar het strand. De maatregelen staan nu gepland tot 19 mei. In het verleden zijn er wel eens eerder versoepelingen geweest dan de geplande datum, maar dat is uiteraard afwachten. Gisteren zijn er 396 mensen getest waarvan er maar 4 positief waren, het aantal actieve gevallen op het moment staat op 318, bij de vorige update in deze blog waren dit er nog 3500 Bron: Dolfijn FM Nieuws

UPDATE 16 april 2021
De lockdown die vorige maand is ingesteld is met 2 weken verlengd. Alle huidige maatregelen zijn verlengd tot en met vrijdag 30 april. De avondklok blijft daarmee ook van kracht tot en met 30 april van 19.00 uur 's avonds tot 4.30 uur 's ochtends. De totaal aantal besmettingen (eerder bijna 5000, nu rond de 3500) zijn sinds vorige week weer aan het dalen, met een testratio van tussen de 8 en 10%, wat eerder nog 25% was.

Vaccinaties
Bron Dolfijn FM: "Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich gemeld voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Er zijn op dit moment ruim 68.000 mensen die zich voor een prik hebben geregistreerd. Daarvan hebben bijna 48.000 mensen de eerste reeds ontvangen. Dat waren er gisteren nog 45.386." Op dit moment is het mogelijk om je te laten vaccineren als stagiair indien je langer dan 4 maanden blijft.

Curaçao doet er opnieuw alles aan om ervoor te zorgen dat de besmettingen zo snel mogelijk weer onder controle zijn. Wij gaan er dan ook vanuit dat de studenten die nu op Curaçao zijn hun stage kunnen voortzetten. En dat de studenten die eind mei en eind augustus naar Curaçao willen komen, gewoon kunnen starten met hun stage.

We zullen deze blog updaten met relevant nieuws voor onze studenten. Studenten kunnen zich dus nog steeds bij ons inschrijven voor een stage in mei of september 2021. Indien er vragen zijn, neem dan vooral contact met ons op per mail of WhatsApp. We helpen je graag!** UPDATE 25 maart 2021 **
Helaas zijn de besmettingen in een korte periode snel toegenomen op Curaçao vanwege het Britse variant. Hierdoor zit Curaçao sinds woensdag 24 maart in een lockdown. Met de lockdown wil Curaçao ervoor zorgen dat iedereen zoveel mogelijk thuis blijft om verdere besmettingen te voorkomen. De meeste studenten werken nu vanuit huis en sommige studenten kunnen nog wel fysiek naar hun stageplek als hun stagebedrijven ontheffing hebben gekregen en dus nog steeds werkzaam mogen zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, supermarkten, groothandels en scholen.

** UPDATE 11 januari 2021**
Inmiddels gaat het al weer een tijdje goed met de cijfers op Curaçao. Zo zijn er de afgelopen tijd veel personen getest, maar zijn er weinig mensen positief getest. Ook zijn er veel mensen genezen. Curaçao was op code oranje gezet, aangezien veel mensen positief getest werden. Maar nu het beter gaat met de cijfers staat Curaçao daarom niet meer op oranje. Op de website van buitenlandse zaken staat: "Omdat er in Nederland een lockdown is, is de kleur van het reisadvies voor Curaçao ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Het aantal besmettingen op Curaçao is gedaald, daarom hoeft u geen PCR-test te overleggen bij terugkomst in Nederland, ook hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan." Kortom Curaçao is alleen nog op oranje vanwege de lockdown in Nederland, maar op het eiland gaat het goed. Zo zijn ook de maatregelen versoepeld sinds vandaag ook versoepeld. De avondklok is nu vanaf 23.00 uur, de horeca mag weer open tot 22.00 uur en de horeca mag weer alcohol schenken.

Er is nog steeds code oranje en we hopen dat dit na de lockdown aangepast wordt naar geel. Code oranje is een advies en geen verbod. De meeste studenten starten dan in februari ook gewoon met hun stage op Curaçao. Mocht je hier nog vragen over hebben of ergens over twijfelen, neem dat vooral contact met ons op. We helpen je graag verder!

** UPDATE 14 december 2020**
Zojuist is er een persconferentie geweest in Nederland en is er een lockdown tot 19 januari. Aller eerst vinden we dat erg vervelend voor jullie allemaal. We snappen dat er nu ook weer vragen voor ons zijn, aangezien het advies verlengd is om geen vakantiereizen te boeken. Dat stond op halverwege januari en is nu verlengd naar maart. Daarbij geven ze aan dat ze willen dan mensen niet in de voorjaarsvakantie op vakantie gaan, bijvoorbeeld om te wintersporten. Dit is dus GEEN verbod, maar een advies, dat betekent dus dat het nog WEL mag, maar ze het afraden.

Op 8 december heeft Nederland besloten om Curaçao op code oranje te zetten, omdat Curaçao meer besmettingen kreeg. Curaçao heeft hiervoor recentelijk al extra maatregelen genomen, maar het duurt altijd even voordat dat zichtbaar is, gelukkig begint dat nu zichtbaar te worden.

Wat betekent dit nu? De meeste studenten komen eind januari/begin februari naar Curaçao toe. Curaçao doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de besmettingen minder worden. Zeker nu het code oranje is, zullen ze alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat Curaçao weer code geel wordt, omdat toerisme een belangrijk onderdeel is van het eiland. We hopen en gaan er vanuit dat we na de lockdown in Nederland weer code geel hebben. Op dat moment zullen vakantiereizen nog steeds afgeraden worden, maar dit is een advies. Je mag dus wel reizen naar Curaçao. Ook met code oranje is het overigens mogelijk om naar Curaçao te reizen. Het is een advies en geen verbod. Echter is het risico dan voor jezelf. We zijn bezig met verzekeringen die covid dekken, ook tijdens code oranje en rood. Onze studenten krijgen hier op korte termijn meer informatie over.

Wij zullen deze corona blog weer up-2-date houden en onze studenten ook op de hoogte brengen als er nieuwe informatie beschikbaar is die van toepassing is voor jullie. Voor vragen, kunnen jullie ons altijd berichten. Wij hopen en gaan er vanuit dat we binnenkort weer code geel zijn en jullie gewoon aan jullie stage kunnen beginnen in februari!

Als je naar Curaçao wilt komen, wat moet je dan regelen?
- Minimaal 14 dagen voor vertrek mag de reiziger niet in een door Curaçao onveilig gezien land zijn geweest;
- Maximaal 72 uur voor vertrek moet er een PCR-test worden gedaan, het resultaat moet negatief zijn om te vliegen;
- Maximaal 72 uur voor vertrek moet er een Passenger Locator Card ingevuld worden;
- Er moet een goede reisverzekering afgesloten worden;
- Zorg er daarnaast voor dat je voldoende mondkapjes mee hebt voor tijdens je vlucht. Deze zijn namelijk verplicht om tijdens de gehele vlucht naar Curaçao te dragen.

Voor meer vragen hierover of informatie kijk op: https://www.naarcuracao.com/vakantie-curacao-corona/

Meer info over de PCR-test (verplicht als je Curaçao in wilt reizen)
Wanneer je vanuit Nederland naar Curaçao reist is een PCR-test met negatieve uitslag verplicht. Deze test dien je maximaal 72 uur voor vertrek te laten doen. Advies is om dit 3 dagen voor vertrek te laten uitvoeren (hou er rekening mee dat je een aantal uur in de rij kan staan voor het testen). Vertrek je bijvoorbeeld op zondag om 10:50 uur, laat je dan donderdag na 11:00 uur testen en in de meeste gevallen heb je dan vrijdagavond de uitslag binnen. Let op de volgende informatie:
- Neem je uitslag uitgeprint mee in je handbagage! Deze moet je kunnen laten zien, het is NIET voldoende om de uitslag op de telefoon te laten zien (digitale versie).
- Een test via de GGD (die alleen test als je klachten hebt) is niet voldoende, zij geven namelijk geen 'papieren' gezondheidsverklaring af. Je krijgt de uitslag telefonisch. Ook kan het zijn dat het bij hen langer dan 72 uur duurt voordat je de uitslag ontvangt, deze is dan niet meer geldig voor reizen naar Curaçao.
- De test die uitgevoerd wordt via gorgelen, wordt niet meer geaccepteerd door Curaçao! Zorg er dus voor dat je een PCR-test hebt die uitgevoerd is door middel van wattenstaafje in de keel/neus. Laat bijvoorbeeld je PCR-test uitvoeren via HetHuisartsLab, zij hebben door het hele land meerdere locaties om de test te laten afnemen.
- Voor meer informatie m.b.t. de documenten die je moet aanleveren ga naar: Curacao entry portal

UPDATE 29 september 2020: 2 maanden verder
Afgelopen weken/maanden (vanaf 1 juli) zijn er weer Nederlandse toeristen en stagiaires naar Curaçao gekomen. Zo zit ons eigen studentenhuis volledig vol en is er een gezellige club Nederlandse stagiaires voor de komende maanden op het eiland om hun stage te lopen.
Maar hoe is het qua de besmettingen en maatregelen op Curaçao? De eerste weken/maanden vanaf de opening van het luchtruim waren er eigenlijk niet of nauwelijks maatregelen (uitgezonderd natuurlijk de 'normale' social distance regels). Echter vanaf half/eind augustus zijn er gestaagd een aantal gevallen op Curaçao bijgekomen. Op moment van schrijven zijn er 215 besmette personen. In verband met de stijging van de gevallen, heeft de overheid van Curaçao per 14 september 2020 besloten om een aantal extra maatregelen in te stellen. De maatregelen omvatten o.a.:
– Samenkomsten van meer dan 4 personen in publieke ruimte (incl. openbare weg) zijn niet toegestaan.
– Horeca max. 50% van capaciteit met een max. van 50 personen. Dit geldt ook voor kerken.
– Max. 25 personen in sportschool.
– Truki pan max. 4 personen tegelijk in de rij.
– Sluitingstijd voor o.a. horeca is uiterlijk 22:00.
– Sport-evenementen kunnen doorgaan, maar zonder publiek.
– Geen Openbaar Vervoer meer na 23:00.
– Avondklok van 23:00 - 05:00 uur.
Alles is nog open: horeca, excursies (waaronder Klein Curacao), winkels, etc. Alleen wel met een limiet op aantal mensen dat er binnen mag zijn.

Hoe is het om in deze tijd stage te lopen op Curaçao met de huidige maatregelen? Jayresa vertelt hierover:
In 2016 heb ik stage gelopen op Curaçao en per augustus 2020 ben ik opnieuw hier om een stage van 20 weken te lopen. Qua corona en maatregelen merk je natuurlijk wel dat het anders is dan toen ik in 2016 op Curaçao was. Maar ik heb hier geen 'last' van. Het is eigelijk beetje hetzelfde als in Nederland. Je kunt nog wel van alles doen, maar moet rekening houden met afstand etc.
Ik woon in een studentenhuis met 23 mensen en het is wel toegestaan om met je 'huishouden' ergens te zijn. Dit maakt het enorm gezellig en hierdoor mis ik de feestjes niet. Er zijn misschien minder feestjes en grote activiteiten dan in 2016, maar er zijn nog wel veel leuke happy hours en we huren geregeld met het hele huis een bootje of houden een gezellige bbq of feestje thuis. Ook sport, uiteten gaan, cocktailtjes drinken, naar het strand gaan en excursies doen (o.a. met dolfijnen zwemmen en klein Curaçao) kan gewoon nog! Ik geniet enorm en als ik het tot nu toe vergelijk met 2016, vind ik het net zo leuk en gezellig!

UPDATE 24 juni 2020: Grenzen vanaf 1 juli officieel open

UPDATE 16 juni 2020: Laatste nieuws omtrent corona op Curaçao
De Curaçaose overheid heeft bekend gemaakt dat ze er naar streven om het luchtruim naar Nederland en West-Europa vanaf 1 juli te openen. Ook zal er dan naar een aantal omliggende eilanden gevlogen mogen worden. Als het luchtruim geopend wordt, mogen toeristen weer op het eiland komen en hoeven ze niet eerst 2 weken in quarantaine te blijven. Wel gelden er een aantal voorzorgsmaatregelen, onder andere: social distance, vliegen met een mondkapje en voordat je naar Curaçao vliegt moet je een coronatest doen. Al deze maatregelen zullen wij tijdig bij onze studenten bekend maken, zodat zij zich hier op kunnen voorbereiden.

De belangrijkste verandering is vooralsnog wel dat inwoners van Curaçao in het buitenland, terug mochten keren naar het eiland en dat er een verplichte quarantaine aan vast zit. Dit is dan ook gebeurt in de afgelopen weken, hierdoor zijn er 3 nieuwe besmettingen geconstateerd bij die personen die terug zijn gevlogen en in de verplichte quarantaine zitten. Nieuwe lokale besmettingen zijn nog niet vastgesteld. Tot op heden is er nog geen concrete data doorgegeven m.b.t. het openen van het luchtruim voor toeristen of stagiaires. Wel is het zo dat de versoepelingen intern door gaan, zo is inmiddels de avondklok verschoven naar middernacht en zijn de horeca gelegenheden weer open tot 22:00 uur. Zodra er meer nieuws is omtrent het openen van het luchtruim zullen we dit gelijk delen op onze kanalen.

Laatste nieuws omtrent corona op Curaçao update 5 mei 2020
In de afgelopen 8 weken heeft Curaçao in een ‘shelter at home’ gezeten, ook wel bekend als ‘lockdown’. Voor eilandbewoners betekende dit dat je alleen het huis uit mocht voor ‘vitale beroepen’ of noodzaak. Op het moment van schrijven zijn er geen nieuwe vastgestelde besmettingen meer op het eiland, de teller blijft op 16 totale besmettingen staan. In de persconferentie van vandaag werd bekend gemaakt dat vrijdag 8 mei de lockdown vervalt. Tot op heden heeft het team van Bo Curaçao vanuit huis gewerkt, vanaf maandag 11 mei zullen we weer aanwezig zijn op kantoor. Niet alleen ons kantoor, maar veel bedrijven zullen hierdoor weer (meer) aan het werk gaan, wat uiteraard positief is voor de economie van het eiland. Let wel: de regering van Curaçao is nog bezig met een plan voor het openen van het luchtruim, echter door de huidige maatregelen heeft het eiland de tijd gehad om zich meer voor te bereiden op eventuele nieuwe besmettingen. Door de huidige versoepelingen zijn we erg positief en kijken we er naar uit om iedereen aan een stage te helpen in goede gezondheid en vanuit ons kantoor.

Corona op Curaçao maart 2020
Op 12 maart 2020 is de eerste COVID-19 besmetting vastgesteld op Curaçao. Op het moment van schrijven zijn er 14 besmettingen. De regering van Curaçao heeft dan ook besloten in de loop van maart verschillende maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen en hiermee “de openbare gezondheid te beschermen en overbelasting van de zorgcapaciteit te voorkomen”. Eerder heeft de regering van Curaçao het luchtruim gesloten en beperkingen opgelegd aan de horeca van het eiland. Inmiddels zijn deze maatregelen aangepast en verscherpt, dit houdt in dat de bevolking van Curaçao verplicht is tot thuisblijven, met uitzondering van ‘vitale beroepen’ of noodzaak. Voor het actuele nieuws willen we jullie doorverwijzen naar de nieuws websites van Dolfijn FM en Paradise FM.

Wat houdt dit in voor Bo Curaçao, de huidige stagiaires en toekomstige stagiaires
Als stagebureau op Curaçao heeft de huidige situatie direct invloed op ons en onze stagiaires. Naar aanleiding van de maatregelen zijn veel van de stagiaires die via ons naar Curaçao zijn gekomen weer terug naar Nederland gegaan. Gedurende deze periode hebben we veel contact met de stagiaires en helpen we ze waar nodig. Ben jij een stagiair, maar ben je niet via ons op het eiland gekomen dan mag je ook altijd contact met ons opnemen voor vragen. Ons team werkt vanuit huis hierdoor kunnen onze openingstijden af en toe fluctueren echter blijven we z.s.m. reageren op mails en WhatsApp. Daarnaast hebben we contact met verschillende scholen in Nederland en zijn we hoopvol voor de toekomst.

Aankomende stageperiode
In de afgelopen periode hebben we veel contact gehad met studenten, scholen en bedrijven omtrent het Corona virus. Hierin is duidelijk naar voren gekomen dat we allemaal hoopvol zijn voor de toekomst. Als bedrijf staan we er dan ook positief in en verwachten we dat we in september weer studenten kunnen ontvangen. Om die reden blijven we dan ook doorgaan met onze belangrijkste werkzaamheden: stages regelen voor studenten voor de aankomende periode en ondersteuning bieden voor de huidige stagiaires. Echter i.v.m. de huidige maatregelen op Curaçao en in Nederland kan het voorkomen dat bedrijven en scholen gesloten zijn, hierdoor kan het proces van het regelen van de stage langer duren dan normaal, we hopen voor jullie begrip hierin.

Gedurende het proces houden we jullie op de hoogte van de maatregeling op Curaçao en de reacties van de bedrijven. Mocht in het uiterste geval door het Corona virus het niet mogelijk zijn om in september te starten, zoeken we samen met jou en het stagebedrijf naar een oplossing. Tevens houden we je voorkeur voor huisvesting en vervoer vast, deze maken we pas definitief wanneer er bevestiging is dat het luchtruim weer geopend is (afhankelijk van beschikbaarheid).

Al met al kijken wij uit naar de komende stageperiode! We willen iedereen veel sterkte en gezondheid in deze periode wensen en hopelijk tot ziens! Indien je nog vragen hebt, neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@bocuracao.nl of WA +5999 512 7216. Ga naar onze contactpagina voor meer informatie.

Belangrijke nummers en websites op Curacao:
‘Heb ik Corona?’: 9345 (24 per dag)
Vragen over de maatregelen: 9320 tussen 13:00 en 17:00 uur
Politie voor overschrijding van de maatregelen: 917
Politie Whatsapp nummer: +5999 5242480
Regering Curaçao +5999 5640440

https://gobiernu.cw/nl
Dolfijn FM
Paradise FM live blog