Wennen na aankomst op Curacao

op

Ben je nog nooit op Curaçao geweest? Een nieuw avontuur op een onbekend eiland. Dat is wennen! Voor je vertrek heb je je vooral gefocust op het, door internet gecreëerde, idyllische beeld van het eiland, maar hoe realistisch is dit? Curaçao is een geweldig eiland met vriendelijke inwoners, maar wanneer je net arriveert en nog niet bent geacclimatiseerd is dit soms niet erg voelbaar.

Je hebt last van een jetlag
Logisch, je bent zojuist 5 of 6 uren terug in de tijd gereisd. Je moet je nieuwe ritme nog vinden, geef dit ook de tijd. De eerste twee dagen sleept de adrenaline je er wel doorheen, maar daarna is het toch verstandig om af en toe iets eerder op bed te gaan.

Je hebt nog geen reisstekker voor het stopcontact
De stekkers uit Nederland passen niet op het stopcontact in Curaçao. Je zult een reisstekker moeten gebruiken. Ben je deze vergeten? Geen probleem. Deze zijn op het eiland zelf overal verkrijgbaar. De netspanning op Curaçao bedraagt 110-130 Volt / 50 Hz. In Nederland is dat 230 Volt / 50 Hz. Je kunt dus niet zomaar een apparaat uit Nederland aansluiten in Curaçao omdat het voltage op Curaçao lager is. De meeste huidige stroomadapters kunnen zonder probleem aangesloten worden op zowel 230 volt als 110 volt. Check voor de zekerheid het typeplaatje van de adapter. Daar moet op staan "110-230 volt".

De verkeersregels zijn anders
Op Curaçao wordt rechts gereden. Op kruispunten en rotondes heeft rechts voorrang, tenzij borden anders aangegeven. Op T-splitsingen heeft rechtdoor-gaand verkeerd voorrang. Verkeersregels en borden zijn over het algemeen hetzelfde als in Nederland. In de stad en bebouwde kom is de maximale snelheid 45 km per uur. Buiten de stad en op de vierbaans ringweg is de maximale snelheid 60 tot 80 km per uur.

Je weet de weg niet
Gelukkig is Curaçao een niet al te groot eiland, waardoor je de hoofdwegen snel zult leren kennen. Mocht je jezelf overal naartoe willen kunnen navigeren, dan is er gelukkig de Google Maps App welke je offline kunt gebruiken.

Je appartement voelt nog niet als thuis
Je komt aan in gemeubileerd appartement of studentenkamer. Meestal voelt dit nog niet erg gezellig- of eigen aan. Zorg dat je van huis wat foto’s meeneemt om je kamer eigen te maken. Naarmate je langer in je accommodatie verblijft voelt het vanzelf als thuis, maar dit heeft tijd nodig.

Stroomuitvallen
Een stroomuitval is niet ongewoon op Curaçao. De reden hiervoor is dat de energiecentrale een te lage capaciteit heeft. Dit lossen ze op door de stroom een paar uur per wijk uit te schakelen, om zo de stroombelasting te verlagen. Tip: Haal al je apparaten uit het stopcontact wanneer de stroom is uitgevallen. Wanneer de stroom er weer op komt te staan, komt er eventjes teveel volt op het stopcontact. Dit kan zorgen voor beschadiging aan elektronica.

Waar doe ik mijn was?
Bij een aantal huisvestingen is een wasmachine aanwezig, of een was-service. Natuurlijk kan je je was altijd met de hand doen, maar daar heeft niet iedereen zin in. De was kan uiteraard ook altijd naar de wasserette gebracht worden, dan krijg je tegen betaling al je kleding droog en opgevouwen weer terug.

Waar kan je je boodschappen halen
Dit wijst zich vanzelf wel. Op het eiland zijn verschillende supermarkten waaronder de Albert Heijn. Over het algemeen zijn boodschappen redelijk prijzig, maar er zijn ook uitzonderingen. Zo is vlees bijvoorbeeld erg goedkoop in verhouding met Nederland.

Hoe kan je je elektriciteit aanvullen
Veel huisvestingen zijn voorzien van het opwaardeer systeem ‘Pagatinu’. Pagatinu is misschien nieuw voor je, maar gelukkig is het een simpel systeem. Je koopt hiervoor je stroom bij een benzinepomp of supermarkt, waarna je een kassabon mee krijgt met daarop een eenmalige unieke code. Deze code voer je thuis in op het Pagatinu-kastje, waarna het aantal beschikbare kWh verhoogd met aantal dat je zojuist heeft aangeschaft. ‘Piece of cookie’

Hoe werkt het met tanken
Op Curaçao moet je éérst betalen vóórdat je gaat tanken. Vraag je autoverhuurder hoeveel gulden er in jouw tank gaat, zodat je weet hoeveel je van tevoren moet betalen.

Het water is koud
De meeste huizen en studenten accommodaties hebben geen warmwater voorziening. Doordat de meeste water leidingen bovengronds liggen, worden ze verwarmd door de zon. Daarom is het water in de middag of avond een lekkere temperatuur om te douchen. 's Morgens is dit een ander verhaal, want dan heeft de zon de leidingen nog niet opgewarmd en is het water redelijk koud. Dit geldt ook wanneer het de hele dag bewolkt en regenachtig is. Er is een mogelijkheid om een elektrische waterheater aan te schaffen, maar wanneer je maar een aantal maanden op het eiland verblijft is het misschien een betere optie om je hier overheen te zetten. Trouwens, wist je dat je van koud douchen je immuunsysteem versterkt, het goed is voor je bloedcirculatie én je er een sterkere huid van krijgt? "Nooit meer terug naar warm water dus ;)!"

“Poko poko”
Maak je niet druk om het feit dat Curaçaoënaars zich niet zo druk maken, want daar heb je alleen jezelf mee. In Nederland ben je gewend dat alles snel moet gebeuren en het liefst gisteren nog. Geef je over aan de relaxte mentaliteit en er gaat een wereld voor je open.

Het is zó warm
Daar waar je eerst zo naar uitkeek is naast een 'blessing' ook een 'curse'. De warmte kost je vooral de eerste week extra energie, maar gelukkig went dit snel. Iets dat misschien minder snel went is het grote verschil tussen buiten en binnen, wanneer je een winkel of gebouw binnenloopt, als er een airco aanstaat. Uiteindelijk wil je niet meer zonder die heerlijke tropische temperaturen.

Schoonmaken
Dit is iets dat je voorheen misschien niet veel hoefde te doen omdat je nog bij je ouders woonde, dus dit is een verandering waar je aan moet wennen. Feit is dat je nu op een tropisch eiland woont, dit betekent dat, wanneer je etensresten laat liggen, je snel last hebt van ongedierte. Daarnaast is het belangrijk om je vuilniszak regelmatig te verschonen. Tip: stop vers-afval in boterhamzakjes voordat je het in de vuilniszak gooit, zo voorkom je dat je vuilniszak na een paar uren al gaat stinken.

Tja, dat zijn nogal een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Dingen die anders zijn dan thuis waar je even aan moet wennen. Daarnaast ga je ook nog stage lopen, wat natuurlijk al spannend is. Geef jezelf de tijd om te wennen aan het eiland en je zult zien dat je al deze dingen zult missen wanneer je weer terug komt in Nederland.

En die blauwe zee en witte stranden, daar zit het wel goed mee. Deze zijn er genoeg. Én, nu je dit blog artikel hebt gelezen ben je hé-le-maal voorbereidt op wat er komen gaat na jouw aankomst. Dat maakt het wennen wel een stuk makkelijker!

Tip: “Change your thoughts and you’ll change your world”

Wil jij meer lezen over het leven op Curaçao als stagiair, lees dan vooral ook de blog die we hebben geschreven over wat je kan verwachten.