Fuikdag Curacao; een goed begin van het nieuwe jaar!

op

Fuikdag is een jaarlijks terugkerend evenement op het water. En onze stagiaire Myrthe was er bij!

Iedere eerste zondag van het jaar doet het fenomeen 'Fuikdag' zich voor op Curacao. Ieder jaar stroomt de Fuikbaai weer vol met vele bootjes, jetski's, luchtbedden en ander drijvend materieel. Dit heerlijke ongedwongen feest trekt ook de DJ's die in het Caribisch gebied draaien de eerste dagen van het nieuwe jaar. Ieder jaar is het dus weer spannend en afwachten welke bekende gezichten er deze keer aanwezig zullen zijn.

Hoe ziet deze traditie er dan uit?
fuikdag-curacaoNou, zo dus.

En onze eigen stagiaire Myrthe was er bij!
“Wauw. Wauw. Wauw. Wauw. Wat een ziek feest. Wat een ziek feest. Wat een ziek feest. Wauw. Wat een ziek feest”. Dit was een half uur lang het enige wat een huisgenoot van mij kon uitbrengen, nadat we weer thuis kwamen van fuikdag. Ik sluit me daar volledig bij aan. Wat een ziek vet feest was dit, niet normaal, niet te bevatten. Gewoon helemaal gewauwd waren we.

We waren vroeg vertrokken, om een uur of 6 al. We hadden al twee dagen inkopen gedaan; drinken, eten, nog meer drinken, ander eten, koekjes, etc. En uiteraard; iets om op te drijven! We hadden drijvende banden met een vlakje in het midden waardoor je er rechtop op kon zitten en een tweepersoons luchtbed aangeschaft. De banden waren volledig fuikdag-ready: er zat een vakje in waar je je drinken in kon doen. Ook hadden we een opblaasbare koelbox gekocht zodat we ons drinken mee het water op konden nemen. Want voor de duidelijkheid; fuikdag is een drijvend festival!

Toen we ‘s ochtends aankwamen bij de haven was er iets mis met onze boot. Gelukkig viel daardoor het avontuur niet in het water, want we konden toen met een andere boot mee. Deze was van een Antilliaanse familie. We werden aan de waterkant afgezet. Daar hebben we een pomp geleend van een aardige vent en toen hebben we onze drijvende vervoersmiddelen opgepompt. Het was op dat moment een uur of half 9, dus iedereen was nog vrij moe. Desalniettemin hebben we onze bidons gevuld met drinken en zijn we op avontuur gegaan. We hadden de boot van een complexgenoot al gespot en dus zwommen we daar heen. Iedereen komt daar namelijk met een andere boot. Op de grote boten wordt er muziek gedraaid en er waren drie boten met een gigantische muziekinstallatie waar er door bekende DJ's kneiter goed werd gedraaid.

fuikdag-myrthe

We zijn de bootjes afgegaan en hebben gebuurt bij huisgenootjes die op een andere boot zaten. Vervolgens zijn we naar de boten gedreven waar de installaties stonden. Het waaide best hard en ik kon mijn luchtbed niet echt vastmaken, dus dreven we een beetje af. Het heeft ons veel moeite gekost om aan de kant te komen voor een refill. Gerard Joling kwam nog even langs op een waterscooter. Jammer genoeg wilde hij ons niet een handje helpen om dichter aan de kant te komen. Niet een echte topper dus.

Na de nodige inspanning kwamen we uiteindelijk toch weer op de kant. We hebben toen een tweepersoonsband geleend van de mensen die naast ons kampement aan het BBQ-en waren. Ik heb mijn katoenen tas gepakt en deze volgegooid met ons drinken. Ik was op dat moment alleen met een huisgenootje en de rest had de drijvende koelbox. We hebben toen een touw gepakt en de tas provisorisch vastgebonden aan de tweepersoons-drijfband. Zo, klaar om terug te gaan naar de partyboot. Daar hebben we de band met het touw vastgebonden aan een van de touwen van de boot zodat we niet meer konden wegdrijven. Volledig gesetteld, en zeer tevreden. Op dat moment brak ook nog eens de zon door, vanaf dat moment kon onze dag al helemaal niet meer stuk en hebben we echt een intens vette dag gehad. Overal vrolijke mensen, iedereen lachte en had het uitzonderlijk naar zijn zin.

Rond 4 uur zijn we naar de kant gegaan, het was tijd om wat te eten. Overal waren Antillianen aan het BBQ-en. Ondanks onze uitgebreide voorbereidingen waren we er niet in geslaagd vlees mee te nemen. Daarom hebben we grote bakken eten gekocht van de BBQ-ende mensen. Hééérlijk was het. Helaas was het toen ook al weer tijd om op de boot mee terug te gaan. We hebben onze spulletjes bij elkaar geraapt en zijn weer weggevaren.

Thuis hebben we nagenoten van de dag. Als een feest echt leuk is, dan wil je natuurlijk niet meer stoppen met feesten. We zijn daarna dus met bijna de volledige ploeg nog naar Wet & Wild gegaan. Dat kon echter aan de hele dag niet tippen. Wat een tof feest. Zoals mijn ‘gewauwde’ huisgenoot zei, en ik citeer "Nu kan ik rustig sterven”. Waar ik het overigens roerend mee eens ben!

Helaas is Fuikdag 2016 alweer voorbij, maar wat moet je doen om er in 2017 gewoon bij te zijn? Regel ruim van tevoren dat je met iemand mee kan op de boot en 'bring your own drinks'. Dat zijn de ingrediënten voor een geweldig feestje!

fuikdag-curacao-funk-d-hardwellFuikdag 2016; een geweldige dag met onder andere DJ Funk D & DJ Hardwell!

Mocht jij om wat voor reden dan ook niet aanwezig kunnen zijn de eerste zondag van de maand in 2017? Misschien is dit dan een pleister op de wonden. Sinds vorig jaar is er een Nederlandse versie van Fuikdag geboren, namelijk 'Fokdag'. Het idee is hetzelfde, een leuk feestje op het water met vele bootjes, maar het concept zit een beetje anders in elkaar. Fokdag is een georganiseerd evenement, je moet dus kaartjes halen. Het water in het IJ-meer naast Centrumeiland in Amsterdam is lang niet zo blauw. Desalniettemin, een leuk feestje om bij de zijn. Fokdag zal plaatsvinden op zaterdag 16 juli 2016, geen nieuwjaarsfeestje dus.

fokdag-amsterdamFokdag 2015