Cura Doet

op

Afgelopen 11 en 12 maart vond ‘Cura Doet’ plaats op Curaçao. Dit werd georganiseerd door het Oranje Fonds en Curaçao Cares. ‘Cura Doet’ waren twee dagen waarbij je je samen met je collega’s, familie of vrienden kon helpen bij een klus. Zo kon je bijvoorbeeld een gebouw opknappen, een school verven of een dag met ouderen op pad gaan. Er waren velen klussen waar je uit kon kiezen.

Ook wij hebben hier aan meegedaan. Samen met twee vriendinnen hebben wij ons ingeschreven om een dag met de ouderen uit Otrobanda opstap te gaan. Onze klus duurde de hele dag, waardoor ik ’s morgens vroeg mijn vriendin al moest ophalen. Bij de klus aangekomen, maakten we samen met de andere vrijwilligers het ontbijt voor de ouderen klaar. Rond 08.30 uur zou de dag voor de ouderen beginnen en kwamen ze binnen. Deze ouderen zijn erg arm en sommige hebben zelfs geen water en elektriciteit. Ook uitstapjes maken doen ze zelden. Zodra alle ouderen gesetteld waren, deelde we ook koffie en thee uit.

Na het ontbijt zijn we met zijn allen de bus in gegaan en zijn we richting Westpunt gegaan. Er was een gids mee die onderweg van alles vertelde over Curaçao en over de landhuizen. Uiteindelijk kwamen we aan bij het strand van Santa Cruz. Hier konden de oudjes gemasseerd worden, even uitrusten en wat drinken en mijn vriendinnen hadden bedacht om de nagels van sommige vrouwen te lakken. Vervolgens ging onze reis verder naar een restaurantje vlakbij Playa Kalki. Hier hebben we met zijn allen gelunched en werd er een quiz gehouden. Vervolgens gingen we weer in de bus richting Otrobanda. De gehele weg werd er weer van alles verteld over het eiland. Veel leuke en handige informatie.

Op de terugweg kwamen we langs de huizen van een paar van deze ouderen mensen. Hartverscheurend als je ziet hoe sommige mensen wonen. Op zo’n dag merk je totaal niet dat ze zo arm zijn en nauwelijks middelen hebben om iets leuks te doen of goed voor henzelf te zorgen. Ze zijn zo dankbaar en blij. En maken de gehele dag door grapjes met elkaar. Aan het eind van de dag deelden we nog een tasje uit met onder andere douchegel, eten en drinken, zodat ze dat mee konden nemen naar huis. Wat voor menig mens heel normaal is, is voor hun echt een extraatje. Iedereen heeft elke vrijwilliger bedankt voor de fijne dag. Het was fijn om met zo iets kleins, zoveel voor een ander te kunnen doen en betekenen.

Niet alleen op Curaçao wordt ‘Cura Doet’ jaarlijks georganiseerd, maar ook op Aruba, Bonaire of in Nederland kun je mee doen aan deze grote vrijwilligersactie. Wie weet iets voor jou tijdens jouw stage op Curaçao? Voor volgend jaar? Een dagje je handen uit de mouwen steken voor een ander. Daar wordt iedereen beter van en het wordt zeer gewaardeerd! ☺

Benieuwd naar foto’s of meer informatie? Neem een kijkje op de website van
‘Cura Doet’

cura-doet-bo-curacao-1
cura-doet-bo-curacao-2
cura-doet-bo-curacao-3