Antilliaanse gerechten om bij te watertanden

op

Wanneer jij stage gaat lopen op Curaçao is respect en waardering voor de Antilliaanse cultuur een héél belangrijk uitgangspunt. Ga daarom het avontuur aan en verdiep je van tevoren in de taal, de Antilliaanse keuken en méér. Wij helpen jou alvast geïnspireerd te raken door je kennis te laten maken met Jurino!

Jurino begon zijn website in 2012 met als doel de ‘Kushina Krioyo’ (Antilliaanse keuken) over te dragen. Binnen 3 jaar is zijn website tot een groot succes uitgegroeid en wij weten wel waarom! Van snacks, tot dranken en hoofdgerechten, voor iedere vorm van happerij heeft hij heerlijke diverse recepten met zorg en liefde gedeeld met jou. De recepten worden stapsgewijs doorgenomen en zijn heel goed na te maken. Mocht je toch een extra steuntje nodig hebben, dat geeft helemaal niks. Speciaal voor jou is er het ‘Antilliaans eten’ YouTube kanaal, waar je synchroon kan koken met Jurino.

Achter ieder gerecht zit een verhaal, dit verhaal wordt bij vele recepten verteld, zodat jij niet alleen precies weet hoe het gerecht is ontstaan, maar ook wanneer bepaalde gerechten volgens traditie vaak gegeten worden. Wij weten zeker dat jouw eigen bereidde gerecht nóg lekkerder smaakt wanneer je deze voor je geliefden maakt. Vergeet dan vooral het verhaal achter het gerecht niet te vertellen, want dit geeft jouw heerlijke bord eten natuurlijk nog meer toegevoegde waarde.

Nog géén idee wat jij wilt gaan koken tijdens de kerst? Stop met zoeken, want wij hebben het perfect gerecht voor jou dankzij Jurino:

Keshi yená (gevulde kaas)
Een gerecht met een geschiedenis.
Keshi Yená is een authentiek gerecht dat alleen op de Antillen wordt gegeten. Het stamt uit de koloniale tijd en is een echt slavengerecht. Het werd oorspronkelijk gemaakt in een uitgeholde Edammer kaas. De ronde kaas werd door de 'meester' leeggegeten en de (dikke) korst werd aan de slaven gegeven.

Deze gebruikten op hun beurt een grote hoeveelheid inventiviteit om de korst tot een waar feestmaal om te toveren. Eigenlijk werd de korst gevuld met wat er maar om handen was: stukjes vlees, groenten, kruiden, etc. Tegenwoordig worden er vaak plakjes belegen kaas gebruikt i.p.v. de korst van een Edammer. En ook is het gerecht in de loop der jaren door de flinke hoeveelheid vlees wat luxer en feestelijker geworden.Inline afbeelding 1

Ingrediënten:
500gr. kipfilet
1 groene paprika
1 rode paprika
1 ui
2 takjes selderij
50gr. groene olijven
50gr. rozijnen
50gr. zilveruitjes
50gr. cashewnoten
1 klein blikje tomatenpuree (70gr.)
1 eetlepel piccalilly
1 eetlepel sojasaus
plakken belegen Gouda kaas

Bereiding:
- Kook de kip 15 minuten in gezouten water of bouillon.
- Snijd de groene en rode paprika, de ui en de selderij in kleine stukjes en kook deze samen met de kip nogmaals 10 minuten.
- Voeg nu ook de olijven, de rozijnen, de zilveruitjes en de cashewnoten toe. Kook het geheel nog 5 minuten.
- Giet de bouillon af en meng de ingrediënten met de tomatenpuree, de sojasaus en de piccalilly.
- Bekleed een bakvorm of glazen schaal met de plakken Gouda kaas.
- Doe de vulling in de schaal en bedek deze met meer kaas.
- Bak het geheel in de oven - ongeveer 40 minuten op 180 graden.
- Laat de keshi yena wat afkoelen en keer het om op een bord.
- Het kan nu in stukken worden gesneden en worden opgediend.

keshiyenafb
Eet smakelijk!

pr
Masha danki dat je ons zo verwent met je heerlijke gerechten Jurino en blijf ons vooral inspireren!